Na fudbalskom su tržištu ove godine probijene sve granice sa plaćama koje je Saudijska Arabija dala nekim od najvećih fudbalskih imena današnjice. Dvojica od trojice najplaćenijih igraju u toj zemlji. Cristiano Ronaldo, Messi i Neymar Jr. zauzimaju prva tri mjesta na ljestvici najplaćenijih nogometaša svijeta u 2023. godini, otkrio je magazin "Forbes".

Portugalac Cristiano Ronaldo, koji se pridružio timu Al-Nassr FC-u u sezoni 2022-2023, ne samo da je otvorio vrata saudijskog tržišta, već je oborio sve rekorde s najboljim ugovorom u odnosu na sve svoje suigrače. Zauzima prvo mjesto na tabeli i zarađuje 260 miliona dolara po sezoni.

Na drugom je mjestu Messi sa ukupnom zaradom od 135 miliona dolara, a na trećem mjestu je Brazilac Neymar Jr., koji je napustio Paris Saint-Germain i pridružio se saudijskom Al Hilalu. Uz pozamašan popis sponzora, od Pume, do Konamija i RedBulla, fudbaler iz Sao Paula zarađuje 112 miliona dolara po sezoni.

Mbappé, koji je pao s broja jedan 2022. na četvrto mjesto na trenutnoj listi, na vrhu je tabele igrača koji igraju u Evropi, sa zaradom od 110 miliona dolara po sezoni. Karim Benzema, trenutno sa saudijskim Al Ittihada zarađuje 106 miliona dolara po sezoni. Tri su igrača engleskih timova među deset najplaćenijih: Erling Haaland (58 miliona dolara) i Kevin De Bruyne (39 miliona dolara), obojica iz Manchester Cityja, te Liverpoolov Mohamed Salah (53 miliona dolara).

Senegalac Sadio Mané, koji igra za Al Nassr, nalazi se na osmom mjestu sa zaradom od 52 miliona dolara. Slijede Harry Kane, koji igra prvu sezonu za Bayern München i Robert Lewandowski, iz Barcelone, čija je očekivana tarada ove sezone 36 odnosno 34 miliona dolara.