Nevakcinisanim teniserima neće biti dopušteno takmičenje na Australian Openu 2022. godine, izjavio je direktor ove velike teniske smotre Craig Tiley.

Posljednjih mjeseci nastala je prava zbrka u vezi s ovim pitanjem zbog kontradiktornih izjava vodećih australskih političara.

Branilac titule prvaka Novak Đoković rekao je da ne želi javno otkriti svoj status u vezi s vakcinacijom.

„Novak zna da će se morati vakcinisati da bi igrao. Voljeli bismo ga imati ovdje“, rekao je Tiley.

Tiley je također potvrdio da će se ovaj turnir, koji se održava od 17. do 30. januara u Melbourneu, igrati pred punim tribinama.

Đoković bi na Australian Openu mogao osvojiti rekordni 21. veliki naslov u muškoj konkurenciji ako zaigra u Melbourne Parku, gdje je deveterostruki prvak. Prošlog mjeseca, Srbin je rekao da nije siguran hoće li igrati, dodajući kako čeka potvrdu od Tileyja prije nego što donese odluku.

Govoreći ranije ove sedmice na finalu ATP Toura kojim završava sezonu u Torinu, on je rekao: „Sloboda izbora ključna je za sve, bez obzira da li se radi o meni ili nekom drugom, to nije važno. Bilo da se radi o vakcinaciji ili bilo čemu drugom u životu, trebali biste imati slobodu izbora, odlučiti šta želite učiniti u ovom konkretnom slučaju, šta želite unijeti u svoje tijelo.“

Najnoviji podaci pokazuju da je 80 od 100 najboljih muških igrača već vakcinisano protiv COVID-19, piše BBC.

Gotovo 80 posto od 100 najboljih igračica također je primilo vakcinu, a ta brojka uključuje sve igračice koje su se takmičile u pojedinačnoj konkurenciji i u parovima na prošlosedmičnoj WTA završnici u Guadalajari.