Temperatura planete je u četvrtak ponovo skočila na parametre ne viđene u modernoj eri vođenja evidencije, što je četvrti dan zaredom rekordnih temperatura. Ovi alarmantni novi rekordi vjerovatno su najviše temperature u ˝najmanje 100.000 godina˝, rekao je jedan naučnik za CNN.

Globalna prosječna dnevna temperatura popela se u četvrtak na 17,23 stepena Celzijusa, prema klimatskim reanalizatorima Univerziteta Maine, koji koristi podatke Američkog nacionalnog centra za predviđanja o životnoj sredini (NCEP).

Prošla je sedmica bila sedmica rekordnih temperatura. U ponedjeljak je prosječna globalna temperatura dostigla 17,01 stepen Celzijusa, što je najviše prema podacima NCEP-a, koji sežu do 1979. godine. U utorak se popela na 17,18 stepeni Celzijusa, gdje je ostala i u srijedu.

Prije ove sedmice, rekord u NCEP-ovim podacima iznosio je 16,92 stepena Celzijusa i postavljen je u avgustu 2016.

Iako ovosedmični rekordi još nisu zvanični, druga globalna agencija za praćenje klime potvrdila je nekoliko u svojim podacima. Služba Evropske unije za klimatske promjene Copernicus saopćila je da su globalne temperature u ponedjeljak i utorak također rekordne prema njenim podacima, koji datiraju iz 1940. godine.

˝Dok su rekordi zasnovani na skupovima opservacijskih podataka koji sežu tek do sredine 20. stoljeća, oni su ´gotovo sigurno´ najviše temperature koje je planeta vidjela u mnogo dužem vremenskom periodu˝, kaže Jennifer Francis, viši naučnik u Woodwellu. Centar za klimatska istraživanja.

Francis je procijenio da su temperature ove sedmice najtoplije ˝vjerovatno sežu unatrag najmanje 100.000 godina˝, nazvavši rekorde ˝velikom stvari˝.

Naučnici to znaju zbog mnogih milenijuma klimatskih podataka izvučenih iz proksija kao što su prstenovi drveća, ledena jezgra i koralni grebeni – podaci koji su kamen temeljac za njihovo razumijevanje klimatskog sistema, kao i toga kako su ljudi doprinijeli brzom globalnom zagrijavanju od početka industrijske revolucije.

Robert Rohde, vodeći naučnik na Berkeley Earth-u koji je bio jedan od prvih koji je rekao da su globalne temperature ove sedmice skočile, rekao je za CNN da je vrlo vjerovatno da ćemo ovog ljeta ˝i dalje vidjeti kako rekordi padaju˝.

Juli je tipično najtopliji mjesec na planeti, ali temperature su već u porastu zbog kombinacije El Ninja, prirodnog klimatskog fenomena u Tihom okeanu  i klimatske krize uzrokovane ljudskim faktorima, koja stalno podstiče na rast globalne temperature.

˝Nije ovo rekord za slavlje i neće biti rekord još dugo, jer je ljeto na sjevernoj hemisferi još uvijek pred nama i El Ninjo se razvija˝, izjavio je Friederike Otto, viši predavač klimatskih nauka na Institutu za klimatske promjene i okoliš Grantham u UK, rečeno je ranije ove sedmice.

˝To samo pokazuje da moramo prestati sa sagorijevanjem fosilnih goriva, ne za nekoliko decenija, nego sada˝, ističe Otto i dodaje da temperaturni rekordi nisu samo brojke, ˝već za mnoge ljude i ekosisteme to je gubitak života i sredstava za život˝.