Na promo konferenciji za štampu, koju je 8. maja u Sarajevu imao, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, održanu povodom prvih stotinu dana mandata, mogli smo čuti i dvije krupne neistine, od kojih je jedna već postala opće mjesto u Konakovićevim javnim nastupima.

Ministar Konaković tvrdi da su konflikti i svađe “otjerali turiste i ljude iz Bosne i Hercegovine, pa smo prva država svijeta po odlasku mladih”.

Prema Saopćenju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine objavljenu upravo danas, 8. maja, od januara do marta 2023. godine “turisti su ostvarili 276.218 posjeta, što je više za 17,8 posto, i 627.013 noćenja, što je više za 16,4 posto u odnosu na isti period 2022. godine”, a broj stranih turista veći ja 30,9 posto. Riječ je, dakako, o stalnom uzlaznom trendu koji nije jenjavao niti jednog trenutka u periodu oporavljanja od posljedica pandemije.

Treba naglasiti da je broj turista veći nego i rekordne predpandemijske 2019. godine, kada je broj gostiju za prva tri mjeseca iznosio 236.922 a broj noćenja 531.380.

Dakle, ministar Konaković iznosi potpunu neistinu o tome da su “turisti otjerani”, naprotiv, ove je godine u prvom kvartalu zabilježen najveći broj turističkih posjeta Bosni i Hercegovini od zvršetka rata.

Druga neistina odnosi se na to da je Bosna i Hercegovine prva država svijeta po odlasku mladih. Za takvu tvrdnju Konaković nema nikakve dokaze. Ova tvrdnja već neko vrijeme iznosi se kao aksiom a temelji se na selektivnom čitanju UN-ovih izvještaja o migracijama na kojima se Bosna i Hercegovina zaista našla visokopozicionirana među državama s najvećim procentom iseljenog stanovništva i prva u Evropi po ovom neslavnom rekordu. Ali oni koji to navode uglavnom propuštaju spomenuti jednu važnu rečenicu iz takvih izvještaja, kakav je i onaj za 2020. godinu objavljen u publikaciji “World Migration Report 2022”: “Bosnia and Herzegovina had the largest share of emigrants as a share of its population in 2020, many of whom left during the break-up of the former Yugoslavia.”

Dakle, loša pozicija Bosne i Hercegovine u vezi s migracijama, tvrdi se u Izvještaju Ujedinjenih nacija, posljedica je Agresije a vezana je, kao što znamo, za masovno protjerivanje stanovništva između 1992. i 1995. godine. Također, treba imati na umu da je riječ o akumuliranim podacima, da oni obuhvataju i prijeratna iseljavanja.

Ministar Konaković morao bi znati da ne postoji ni približno tačni podaci o broju mladih koji su privremeno ili trajno napustili Bosnu i Hercegovinu. Socijalna, regionalna, nacionalna, dobna i svaka druga struktura osoba koje su otišle iz Bosne i Hercegovine ne postoji. Sumnjive procjene, nagađanja, lov u mutnom, nije ono na šta bi se trebao oslanjati državni ministar Bosne i Hercegovine.