Na Okružnom sudu u Mariboru jutros je počelo suđenje po tužbi navodnog biznismena, poreznog savjetnika i lobiste Roka Snežiča protiv bosanskohercegovačkog novinara Avde Avdića. Snežič Avdića optužuje za uvredljive optužbe i klevetu. “Ako lažu slovenska i bosanska istražna tijela, onda lažem i ja”, rekao je prije ročišta Avdić, koji je inače, zbog osobnog poznanstva sa Snežičem, tražio izuzeće suca, javlja slovenački portal 24Ur.

I prije nego što je ušao u sudnicu, Rok Snežič je novinarki 24UR Mojci Hanžič pokazao majicu koju je odjenuo samo za ovu priliku. Na košulji je bio lik Martina Krpana, protagonista priče Frana Levstika sredinom 19. stoljeća, koji siječe glavu muslimanu. "Ovo je slovenski narodni heroj Martin Krpan, sa sjekirom u ruci. Znate da je on štitio Sloveniju od Muslimana. To je ono što ja smatram gospodinom novinarom. On kaže da sam prijetnja nacionalnoj sigurnosti Muslimana, a ja samo želim biti kao Martin Krpan."

Danas je na Okružnom sudu u Mariboru održano prvo ročište. "Sretan sam što sam napokon uživo vidio Roka Snežiča. Očekujem da će sve što sam objavio dobiti potvrdu na sudu. Jer objavio sam dokumente uglavnom iz slovenskog pravosuđa, koje istražuje Snežiča i pravosuđa Bosne i Hercegovine, koje također istražuje Snežiča zbog pranja novca. Pa ja sam objavio dokumente istražnih tijela Slovenije i BiH, a on me sada tuži da dokaže da sam lagao... Ako lažu slovenska i bosanska istražna tijela, onda i ja lažem”, rekao je prije ročišta Avdić.

Budući da se današnja sutkinja Maša Blažeka i Rok Snežič poznaju još iz osnovne škole, Avdić je tražio njezino izuzeće. Suđenje je tako danas vrlo brzo okončano.

Podsjetimo, portal Istraga objavio je Rok Snežič je, podsjećamo, osumnjičen za pranje 25 miliona eura. Veći dio novca je oprao preko Bosne i Hercegovine, angažujući nekoliko bh. državljana koji su otvarali račune u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj. Dio novca je završio na računu Janšine Slovenske demokratske stranke.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 24. maja 2019. godine dostavlja Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Janšine donatorke Dijane Đuđić te Tanje Subotić Došen, Jelene Sladojević i pravnog lica Govinda d.o.o.  Brčko, pisala je Istraga. Svi su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa pranjem novca. 

Ovo je druga privatna tužba Roka Snežiča protiv Avdića. Okružni sud u Ljubljani je krajem prošle sedm ice presudio u korist optuženog novinara, jer je obustavio sudski postupak jer Snežič se nije pojavljivao na sudu. Snežič će morati platiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 820,16 eura i sudsku taksu od 100 eura.

Inače, Martin Krpan je izmišljeni lik seljaka i krijumčara, koji se prvi put pojavio kao protagonist popularne pripovjetke Martin Krpan z Vrha slovenskog pisca  objavljene 1858. godine. Radnja, inspirirana narodnim pričama seljaka opisuje Martina kao čovjeka izuzetne fizičke snage, ali i dovitljivosti, te koji za život zarađuje krijumčareći englesku sol i prkoseći vlasti habsburškog cara; na kraju je car prisiljen angažirati Krpana kako bi opdjednutu carsku prijestolnicu spasio od nepobjedivog viteza po imenu Brdaus. Martin Krpan je sa vremenom postao jednim od slovenskih nacionalnih junaka.

“Martin Krpan je sačuvao Sloveniju od muslimana. Vidiš kako je odsjekao glavu muslimanima. To je narodni heroj i ja sam Martin Krpan”, kazao je slovenački biznismen Rok Snežič uredniku portala @IstragaB nakon suočavanja pred Okružnim sudom u Mariboru. Nekoliko dana prije ročišta… pic.twitter.com/tzet3qaPeT

— Istraga.ba (@IstragaB) November 27, 2023