Već nekoliko dana žene, pokrivene i one koje to nisu, ali i muškarci, dijele na Instagramu svoje fotografije na kojima je u prvom planu ruka na kojoj piše #pas touche a mon hijab - Ne diraj moj hidžab.

Ipak, nije sigurno da će njihov online revolt pomoći da francuski Senat glasa drugačije u odnosu na Nacionalnu skupštinu. To je samo nastavak konfrontirajućeg odnosa između muslimana i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona. Predsjednik Macron tvrdi da je cilj zakona osnažiti republikanizam u Francuskoj, a odnosi se na nekoliko društvenih aspekata. Među njima je i borba protiv “islamskog separatizma”.

Prema tom zakonu, između ostalog, državnim će službenicima i dalje biti zabranjeno nošenje vjerskih simbola, što znači i zabranu nošenja hidžaba. Međutim, zabrana će se odnositi i na radnike izvan javnog sektora, ali koji rade u kompanijama koje posluju s državom, poput transportnih kompanija.

Francuski muslimani misle da je zakon usmjeren protiv njih te da je to napad na građanske slobode. Muslimani su u Francuskoj u većini slučajeva svjesni da je dobar musliman u Francuskoj, nevidljiv musliman. Ovim se zakonom, kažu, legalizira islamofobija. Sve se to dešava u zemlji koja ima petomilionsku muslimansku zajednicu, najveću u Evropi.