Toplotni val pogodio je Bosnu i Hercegovinu. Najteže je na jugu zemlje, u Hercegovini, gdje se temperature u termomegtrima penju do nezabilježenih visina a ništa lakše nije  ni u drugim gradovim zemnklje gdje se temperatura kreće oko 40 stepeni.

Pravi toplotni udar.

Toplinski valovi ovog ljeta pogađaju cijeli kontinent. Ali neće biti posljednji. Barem tako tvrdi glavni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Petteri Taalas. "Toplinski valovi koji su ovog ljeta pogodili Evropu bit će nova normalnost", rekao je. “Pojavljivat će se češće zbog klimatskih promjena.“

Ovaj negativni klimatski trend nastavit će se najmanje do 2060. Stanje je već sada nepopravljivo i ne ovisi o ispunjavanju ciljeva emisija za ublažavanje učinka staklenika i globalnog zatopljenja. WMO je u svom upozorenju dodao da će do ove situacije doći "bez obzira na naš uspjeh u ublažavanju klimatskih promjena".

WMO svake godine u izvještaju objedinjuje zapise o različitim klimatološkim fenomenima, a vrućina će sigurno biti u središtu slijedećeg izvještaja. Za sada se stručnjaci sjećaju da je zvanično najviša do sada temperatura ikada zabilježena u Evropi bila 48°C (Grčka, 1977.). Novi rekord možda se dogodio prošle godine 2021. od 48,8°C na Siciliji, iako je to još u fazi provjere.

Taalas podsjeća da bi moglo biti prekasno za spašavanj glečera. Jedan od najtežih učinaka rasta temperatu su veliki šumski požari koji pridonose većoj suhoći tla. Oni koji ovog ljeta pustoše pola Evrope mogli bi se pojačati u mediteranskom bazenu zbog globalnog zatopljenja. CSIC je mjerenjem podataka uspio potvrditi da je vrućina u četiri desetljeća udvostručila rizik od požara u mediteranskoj regiji.

Vrelina na stanovništvo ima direktne i indirektne posljedice. Prvi su povezani s povećanjem broja smrtnih slučajeva koji su posljedica utjecaja visokih temperatura na ljude s bolestima. Ne računaju se samo smrti uzrokovane samim toplinskim udarom, već i one uzrokovane pogoršanjem zdravstvenog stanja. Stoga porast temperatura više pogađa starije osobe i hronične bolesnike te se može smatrati „tihim ubicom“.