Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Meksiku (UNM) vršili su istraživanja i obećavajućim ocijenili jeftinu vakcinu koja može smanjiti visok holesterol i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Otkrili su da je injekcija snizila LDL (loš) holesterol za skoro 30 posto kod miševa i majmuna, a djeluje tako što blokira protein PCSK9 koji podiže holesterol.

Nakon deset godina testiranja na životinjama, istraživači sada žele finansirati ispitivanja na ljudima, a ako bude odobrena, predviđa se da bi mogla koštati manje od stotinu dolara po dozi.

“Ovo je vakcina za koju mislimo da može imati globalni utjecaj. Dakle, ne samo u Sjedinjenim Državama već i širom svijeta, gdje god su srčane bolesti značajan problem. Nadamo se da ćemo imati vakcinu u narednih deset godina”, izjavio je dr. Bryce Chackerian, vodeći istraživač i profesor na Odsjeku za molekularnu genetiku i mikrobiologiju na UNM-u.

Visok holesterol nastaje kada u krvi ima previše masnih naslaga tzv. lipida. To može otežati protok krvi kroz arterije i putovanje do vitalnih organa poput srca i mozga, usljed čega srce radi jače, što povećava mogućnost njegovog slabljenja i dovodi do srčanog udara i srčanih bolesti. Mozak, u međuvremenu, postaje lišen kiseonika i povećava se rizik od moždanog udara.

Masna hrana, pušenje, piće i nedostatak vježbe mogu povećati LDL holesterol, iako neki ljudi s porodičnom historijom mogu biti genetski predisponirani za to, prenosi The Daily Mail.

Budući da je nova vakcina napravljena od “relativno jeftine” bakterije, dr. Chackerian misli da može biti jeftinija od 100 dolara po dozi.

Svaka doza bi bila efikasna jednu godinu, ali nejasno je da li bi vakcina bila posebno namijenjena osobama s postojećim visokim holesterolom ili bi mogla biti efikasna kod onih koji su u riziku da ga razviju.