Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini brigadira Erica Adamsa.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na putu euroatlantskih integracija, posebno u kontekstu političkih okolnosti u Zemlji, ali i u cijeloj Evropi.

Ministar Podžić izrazio je zahvalnost na velikoj pomoći koju Sjedinjene Američke Države kao strateški partner pruža Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama.

Kao jedan od značajnih koraka na tom polju, ministar je naglasio predstojeće završno ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe lakog pješaštva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja bi bila spremna sudjelovati u budućim mirovnim operacijama diljem svijeta, kao i za sudjelovanje u NATO vježbama.

Ministar Podžić posebno je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na spremnosti za pomoć u daljem razvoju helikopterskih sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su važan element u potpori koju Oružane snage Bosne i Hercegovine pružaju civilnim institucijama Bosne i Hercegovine u vremene prirodnih nepogoda.

Brigadir Adams zahvalo je ministru Podžiću na toplom prijemu te izrazio uvjerenje da će Sjedinjene Američke Države nastaviti snažno pomagati Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Posebno je istaknuo spremnost na podršci daljem razvoju sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i njihovoj interoperabilnosti sa snagama NATO-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. 

(Izvor: FENA)