Članovi Naše stranke predsjednika Edina Forte, nekada Predraga Peđe Kojovića, čini se da rijetko putuju van Sarajeva. Osim što bez velike nužde ne miču iz glavnog grada, granica svoje zamišljene republike, ne stide se ni svojih blamova na društvenim mrežama koji proizlaze iz njihovog elementarnog nepoznavanja geografije.

Moglo bi im se oprostiti da ne znaju koji je glavni grad Bjelorusije, Slovačke, pa čak i Mađarske, ali Edin Forto i Peđa Kojović su demonstrirali da ne znaju geografiju vlastite države, u kojoj bi se nešto i pitali...

Nakon što je jučer objavljena informacija da će od 3. januara početi saobraćati talgo voz do Podlugova te da će biti omogućena vožnja s mjesečnim kuponima za đake, studente i penzionere, Edin Forto je umislio da je Čola pa se zaputio na Twitter da stihom proslavi uspjeh zapravo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a ne njegove silikonske koalicije. Inače, Željeznice FBiH su, kako im i sami naziv kaže, u nadležnosti federalne vlade.

"A vozovi idu danju noću kroz Poduglove, kroz Poduglove...", osramotio se premijer Kantona Sarajevo, koji je pokazao da ne zna kako se uopće zove mjesto u sarajevskom predgrađu.

"Podlugove, ne Poduglove, premijeru", korigirao ga je zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić, nakon čega je Edin Forto pokušao biti smiješan istaknuvši kako Twitter treba uvesti opciju "edit". Možda ovo sve i nije tako neobično za stranku koja je u jeku pandemije izdala saopćenje u kojem navodi kako bi Vlada KS trebala nabaviti vakcine protiv virusa korona iz (nepostojećeg) Sovjetskog Saveza, koji je ugašena državna tvorevina već desetljećima.

Prije nekoliko mjeseci svoje nepoznavanje geografije demonstrirao je i Peđa Kojović. Cijelu BiH početkom augusta pozitivno je iznenadila reakcija nepoznatog muškarca iz Jelaha koji je stariji bračni par iz dijaspore natjerao da pokupe smeće koje su nonšalantno bacili u rijeku Usoru. On je svojim vozilom stigao automobil s njemačkim tablicama, u kojem su se nalazili neodgovorni dijasporci, zaustavio ih i natjerao da se vrate i pokupe nekoliko vreća sa smećem koje su bacili u vodu. Kompletnu akciju je snimio i kasnije ustupio medijima.

Bivši lider Naše stranke je putem Twittera odlučio pohvaliti patriotizam muškarca iz Jelaha koji je pokazao visoki stepen ekološke svijesti, ali se pošteno osramotio.

"Uvijek sam impresioniran upadljivom čistoćom u Krajini. Sad znam i zašto je tako - krajišnici vole svoju zemlju. Bosanac očitao lekciju dijaspori zbog bacanja smeća u rijeku kod Jelaha", fulio je kanton Peđa Kojović, jedan kompletan kraj BiH, jer se Jelah nalazi nadomak Tešnja i nema apsolutno nikakve veze s Krajinom. 

Jedan od najpoznatijih preletača na političkoj sceni Damir Arnaut u jutros objavljenom intervjuu na banjalučkom portalu "Frontal" nenamjerno je objasnio u čemu leži problem silnih geografskih propusta njegovih liberalnih drugara.

"Da sa sinom i kćerkom posjetim Banja Luku. Da moje kolege sa djecom slične dobi budu naši gosti u Sarajevu. Da skupa odemo u Jasenovac i Srebrenicu. Da gradimo budućnost za našu djecu", neizravno prizna Damir Arnaut da nikada, ili barem dugo, nije makao iz Sarajeva, ali da mu je ipak želja vidjeti i tu mitsku Banja Luku i daleku Srebrenicu.

VIŠE O TEMI: Članovi Naše stranke poželjeli izaći iz Sarajeva: Arnaut bi u 2022. godini samo da posjeti Banja Luku

Donekle je jasno nepoznavanje vansarajevske geografije članova Naše stranke, ali je problem, barem bi trebao biti za njih, kada pokažu notorno neznanje i u vezi sa sarajevskim reljefom, cestama i rijekama. Naime, ljetos se prepošteni načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić "obavezao da neće graditi male hidroelektrane bez konsultacija s građanima" na teritoriji lokalne jedinice kojom upravlja, što je izazvalo smijeh i kod njegovih glasača i glasača njegove partije. Miljacka jedino za vrijeme poplava može poslužiti za adekvatan rad bilo kakve hidrocentrale, a kada ona nadođe džaba hidrocentrale...

U cijeloj priči o našestranačkom nepoznavanju geografije, možda se ipak može pronaći i nešto dobro. Kada je riječ o "gafu" Edina Forte na Twitteru, pozitivno je što se premijer uhvatio refrena, a ne strofe pjesme "Stanica Podlugovi", u kojoj se spominju dva grada koja pripadaju Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu. Da Twitter dozvoljava više od 280 karaktera, ko zna da li bismo i prepoznali da je riječ o pjesmi Zdravka Čolića.