Bio je decembar 2019. godine, a Amel Kovačević, kadar Naroda i pravde, sekte koju njezin osnivač naziva strankom, bio je ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo. Bila je sjednica Skupštine kantona Sarajevo kada je Kovačević pokušao pojasniti šta znači integracija i konsolidacija univerziteta.

„Imamo jednu vrstu dileme, gdje i kako sa sredstivma, to je prvi čas ekonomije u školi. Ima li prostora da efikasnije upravljamo resursima i da stvari koje imamo u društvu, da li te stvari trebamo praviti iznova na moderniji način. Ja sam jučer pokušavao da objasnim prijateljima šta znači integracija i konsolidacija univerziteta. Imate trideset jaja, trideset fakulteta. Možete ih staviti u školjku, to se zove integracija. A šta se zove konsolidacija? To je čimbur, kad ga napravite i možete ga slasno pojesti. U ovom trenutku imamo školjku, a nemamo čimbur, a treba nam čimbur“, objasnio je Kovačević.

Koji će koji trenutak kasnije zaraditi nadimak Čimbur. Što se sasvim lijepo slaže sa nadimkom Kifla.

Padom nekadašnje Šestorke nestalo je i Čimbura. Ali se ovih dana spektakularno vratio. Amel Kovačević, kao kadar Naroda i pravde, odlukom je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imenovan za novog generalnog direktora BH Telecoma.

Objavljeni su i neki podaci iz Kovačevićeve biografije nakon imenovanja. Rođen je 1972. godine. Obrazovanje je stekao na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji gdje je 2000. godine stekao zvanje magistra ekonomije. U Sarajevu je 1991. godine završio Drugu gimnaziju, gdje je bio učenik generacije.

Raduje, dakle, da je ovo jedan od rijetkih kadrova NIP-a koji nije završio DIF, koji je u školi nešto i učio a ne samo da je preskakao kozliće nakon što je upisao srednju školu, treći stepen.

Električar.  

Radio je Kovačević u bankarskom sektoru, diplomatiji i akademskoj zajednici. Bio je direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom u Bosna Bank International. U istoj banci je od 2000. do 2003. godine bio vođa tima za BBI finansiranje. Nakon toga, do 2010. godine radio je kao direktor Bamcard DD Sarajevo, centra za procesiranje, clearing i poravnanje te preusmjeravanje transakcija za 10 komercijalnih banaka u BiH. Kao bankar je radio i u Albaniji a od 2010. do 2013. bio je ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini i Mongoliji.

Na mjesto direktora BH Telecoma dolazi direktno iz Konakovićevog kabineta, što je za  njega vjerovatno bilo poprililno degradirajuće, uzimajući u obzir koga je sve Konaković doveo u kabinet otkako je ministar.

Kovačević je, uz Nedima Uzunovića, prošle sedmice optuženog direktora Bosnalijek, bio jedan dvojice bh. državljana čije se ime našlo u međunarodnoj finansijskoj aferi “Panama Papers”. Kovačević se našao u dokumentima zbog “offshore” kompanije koju je osnovao 2013. godine u Hong Kongu, nakon isteka ambasadorskog mandata.

Kovačević je uvdašnjoj javnosti prepoznat kao lobista za kineske interese na Balkanu.

Organizacija koja lobira za kineske interese na Balkanu je CBRI a njihova internetska stranica u Bosni i Hercegovini nazvana je pojasiput.ba. Kovačevićevo se ime pojavljvalo na njoj kao ime jedne od ključnih osoba. Osim njegovog na stranici su se kao aktivisti spominjali novinar Faruk Borić, zatim ono Igora Solde, nekadašnjeg SDP-ovog predsjednika Upravnog odbora RTV Federacije BiH, ime Ivana Barbalića, bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Rusiji i Ujedinjenim narodima.

Ta se imena više ne mogu naći na stranici.