Istakla je da su se parlamenti svijeta okupili u Zagrebu kako bi iskazali divljenje i hrabrosti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i njegovim sunarodnjacima, te se zahvalila domaćinima na dijeljenju iskustva s ostalim kolegama.

"Sa zemljama G7, Evropske unije i partnerima zajedno smo i izražavamo jedinstvo. Stojimo uz Ukrajinu. Ova platforma je osnovana da se završi ruska okupacija Krima", rekla je Pelosi.

Dodala je da je Krim Ukrajina i da Rusija krši ljudska prava u toj zemlji.

"Ovo je napad na samu demokratiju. Osam mjeseci ničim izazvane agresije na Ukrajina, brutalni napadi, progonstva, dokaz su da je to kampanja straha, vojnici ubijaju ljude na cestama, ubijaju se civili. Putin napada energetska postrojenja kako bi lišio Ukrajince grijanja i struje. Govorimo o silovanjima, otmicama djece, to nije humano ponašanje. Uništavanje energetskih postrojenja je ratni zločin, to su sve ratni zločini koje on (Putin, op.a.) čini", rekla je Pelosi.

Obećala je ukrajinskom narodu da će sve zemlje učesnice samita ostati uz njih i da zajednički osuđuju aneksiju Krima.

"Drago mi je što ću nastaviti učestvovati na ovom samitu kroz razgovore i što ćemo podupirati ovdje Ukrajinu sve dok ne pobijedi u ratu", rekla je Pelosi.

Zagreb, glavni grad Hrvatske, domaćin je prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme 24. i 25. oktobra na kojem učestvuju delegacije iz 50 država i institucija.