Ujgur koji je odslužio 15 godina zatvora po nepoznatim optužbama u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang nije pušten na slobodu kad mu je kazna istekla u junu, a njegova porodica ne zna gdje se on nalazi.

Ilham Iminjan, 36, drugi je najstariji muškarac u porodici od pet sinova, od kojih su četiri pritvorile vlasti. Puštanje je zakazano 22. juna, ali se nije vratio svojoj porodici u okrug Chapchal Xibe u autonomnoj prefekturi Ili Kazahstan.

"Porodica je očekivala da će se vratiti kući 22. juna, ali se on nije vratio, a nema nikakvog obavještenja o produženju kazne", rekao je izvor Radija Free Asia. "Ilham Iminjan je zatvoren sa 21 godinu", rekao je. “Cijeli zlatni period njegovog života proveo je u zatvoru. Porodica je planirala da mu pomogne da se oženi čim bude pušten."

Ilhamov stariji brat Memetjan (40) osuđen je na 18 godina zatvora 2018. godine. Njegov mlađi brat, 33-godišnji Arkin, služio je šestogodišnju kaznu od 2009. do 2015. zbog narušavanja javnog reda i mira i pokušaja "podjele zemlje" tako što je na svom mobitelu imao "ilegalne materijale", rekao je njegov bivši školski kolega za RFA.

Arkin je drugi put zatočen 2017. godine kao bivši zatvorenik i dvije godine je služio u logoru za zatočenike. Potom je ponovo u zatvoru u septembru ove godine zbog telefonskog poziva koji je primila od "označene" osobe, prema riječima bivšeg kolege iz razreda.

Drugi najmlađi sin, Enwer (27), osuđen je u junu na šest godina zatvora.

Kina je držala do 1,8 miliona Ujgura i drugih u kampovima za "preodgoj" od 2017. godine, odbacujući široko dokumentirane dokaze da je zlostavljala muslimane koji žive unutar i izvan logora, uključujući svjedočenje bivših zatočenika i stražara.

Kina je saopćila da su u kampovima objekti za stručno osposobljavanje u kojima Ujguri i drugi turkisjki narodi uče  u nastojanju da spriječe “vjerski ekstremizam i terorizam” u regiji gdje živi oko 12 miliona uglavnom muslimanskih Ujgura.

Većina Ujgura i pripadnika drugih turkijskih manjinskih grupa uhapšenih u Xinjiangu u posljednje četiri godine nisu oslobođeni, dok su mnogi od onih koji su ponovo uhapšeni i poslani u logore za zatočenike jer su bili bivši zatvorenici, prema izvorima iz regije. Oni koji su odslužili kazne gotovo se nikada nisu vratili svojim porodicama.