Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je od Kine detaljnije informacije o novom izbijanju respiratorne bolesti i prijavljenim grupama djece koja boluju od upale pluća.

Od sredine oktobra iz WHO su saopćili da je sjeverna Kina prijavila porast oboljenja sličnih gripi u usporedbi s istim razdobljem u prethodne tri godine.

Posljednjih dana lokalni mediji u gradovima kao što je Xian na sjeverozapadu objavili su videozapise bolnica prepunih roditelja i djece koja čekaju da ih pregledaju pedijatri.

WHO je odgovorio službenim zahtjevom Kini za dodatnim informacijama, kao i laboratorijskim rezultatima prijavljenih oboljenja među djecom. U međuvremenu je kineskim zajednicama preporučeno poduzimanje preventivnih mjera koje uključuju vakcinaciju, nošenje maski, izolaciju od bolesnih ljudi, ostanak kod kuće kada su bolesni i redovno pranje ruku.

Kineske vlasti pripisale su skok hladnoći i ukidanju ograničenja vezanih uz COVID-19 te kruženju poznatih patogena uključujući respiratorni sincicijski virus (RSV) i gripu, kao i uobičajenim bakterijskim infekcijama koje pogađaju djecu, uključujući mikoplazmu pneumonije.

Kako su temperature padale u kineskoj prijestolnici Pekingu, koja se nalazi na sjeveru zemlje, grad je “ušao u sezonu visoke učestalosti respiratornih zaraznih bolesti”, Wang Quanyi, zamjenik direktora i glavni epidemiolog u pekinškom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je državnim medijima u srijedu.

“Grad trenutno pokazuje trend koegzistencije višestrukih patogena”, dodao je.

Bolnice pretrpane bolesnom djecom

U upozorenju, temeljenom na izvještaju tajvanske televizije FTV News, stoji da su dječije bolnice u Pekingu i Liaoningu “pretrpane bolesnom djecom”.

“Mnogi, mnogi su hospitalizirani”, rekao je Wei, stanovnik Pekinga, za FTV News. “Oni ne kašlju i nemaju simptome. Samo imaju visoku temperaturu (groznicu) i kod mnogih su uočljive mrlje na plućima.”

Iz WHO su saopćili da nije jasno jesu li ovi slučajevi bili povezani s ukupnim povećanjem broja respiratornih infekcija koje su kineske vlasti prethodno prijavile ili se radi o odvojenim događajima.

Iz ove organizacije su također rekli da su primili podatke od Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i pekinške dječije bolnice koji ukazuju na “povećanje ambulantnih konzultacija i bolničkih prijema djece zbog pneumonije izazvane mikoplazmom pneumonije” od maja.

Kako je istaknuto, povećan broj ambulantnih prijema javio se ranije nego ikada prije u Kini, ali nije neočekivan s obzirom na ukidanje ograničenja vezanih uz COVID-19, kao što se slično dogodilo u drugim zemljama.

Kineske zdravstvene vlasti nisu izvijestile o nikakvim promjenama u prezentaciji bolesti. Kineske vlasti su izvijestile da nije bilo otkrivanja nikakvih neobičnih, novih patogena ili neobičnih kliničkih prezentacija, uključujući Peking i Liaoning, već samo gore spomenuti opći porast respiratornih bolesti zbog više poznatih patogena. Nadalje su izjavili da porast respiratornih bolesti nije rezultirao opterećenjem pacijenata većim od bolničkih kapaciteta.

WHO je također zatražio dodatne informacije o trendovima u kruženju poznatih patogena i teretu zdravstvenih sistema. Rečeno je da je ova organizacija u kontaktu s kliničarima i naučnicima.

Ured WHO-a u Kini u četvrtak je akciju opisao kao “rutinsku” provjeru.

Povećanje učestalosti respiratornih bolesti prvi su put otkrili tokom konferencije za novinare prošle sedmice kineski dužnosnici iz Nacionalne zdravstvene komisije.

I Kina i WHO ranije su se suočavali s pitanjima o transparentnosti izvještavanja o najranijim slučajevima COVID-a.

Tri godine nakon što su slučajevi prvi put otkriveni u centralnom kineskom gradu Wuhanu u zadnjim mjesecima 2019. godine, još uvijek se raspravlja o porijeklu izbijanja virusa korona.