Kopnena i pomorska blokada koju je Izrael uveo Gazi od 2007. godine, kada je islamski pokret otpora Hamas preuzeo vlast u palestinskom pojasu, ostavila je njegovih više od dva miliona stanovnika zarobljenim na maloj teritoiriji koju su Ujedinjeni narodi proglasili "nenastanjivom". Nakon užasa koji su pretrpjeli tokom tri dana otvorenog rata između izraelske vojske i palestinskih milicija enklavi prijeti novi pakao nakon zapovijedi o "potpunom opkoljavanju" koju je ovog ponedjeljka izdao ministar odbrane, bivši general Yoav Gallant.

Vetom na opskrbu vodom i hranom, a posebno električnom energijom i gorivom, Izrael nastoji ugušiti Hamasovu pozadinu, dok artiljerija i avijacija nastavljaju razbijati njegove baze u znak odmazde za veliki iznenadni napad koji je pokrenuo u subotu, u kojem je zarobio više od 150 talaca.

Hamas je sa svoje strane izjavio da će početi s pogubljenjem izraelskih civila u zarobljeništvu u zamjenu za svako novo bombardiranje koje Izrael pokrene bez upozorenja. Glasnogovornik oružanog krila organizacije, Abu Obaida, izjavio je da su do sada djelovali u skladu s islamskim uputama kako bi izraelski zarobljenici bili sigurni i zdravi. "Svaki napad na nedužne kuće u Gazi bez prethodnog upozorenja i uzbune rezultirat će javnim pogubljenjem talaca", rekao je. "Pogubljenje će biti civilnih talaca, a ne vojske, i bit će emitirano online."

Oko hiljadu ljudi izgubilo je život u Izraelu od subote, a još 2600 ih je ranjeno. U Gazi je najmanje 687 Palestinaca poginulo i 3.726 ozlijeđeno. Izraelska vojska, koja je pokrenula stotine napada, insistira na tome da su njene mete vojna središta Hamasa, koji upravlja palestinskom teritorijom izvan Palestinske nacionalne samouprave, kojom na Zapadnoj obali dominira sekularna nacionalistička stranka Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa.

"Ovo je tek početak. Eliminirali smo stotine terorista i nećemo tu stati", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u govoru naciji kasno juče, u kojem je od opozicije zatražio da sastavi vladu "bez uslova”. Riječ je o vanrednom stanju kakvo se dogodilo u Šestodnevnom ratu 1967.

Vojska je ovog ponedjeljka u podne objavila kraj borbi s malim grupama infiltriranih u izraelske gradove koji okružuju Gazu, a koje su još uvijek trajale početkom dana. "Mislili smo da ćemo jučer [u nedjelju] imati potpunu kontrolu", priznao je vojni glasnogovornik Richard Hecht i upozorava da se "možda još uvijek skrivaju teroristi u tom području". Stanovnici su evakuirani, a sumnja se da su tamo još uvijek naoružani pripadnici Hamasa.

Zračna bombardiranja Gaze, koja su u posljednjih nekoliko sati pogodila džamiju i tržnicu i prouzročila desetine žrtava, jednakom žestinom čuju se iz 13 kilometara udaljenog izraelskog grada Ashkelona, gdje su u napadu raketama ranjene četiri osobe. Jednom od cesta koje vode u grad kruži nekoliko automobila, ali na bankinama su stotine privatnih vozila parkiranih u nizu. Izrael je masovno mobilizirao rezerviste (300.000, u zemlji od gotovo 10 miliona stanovnika) nakon napada, s ciljem i ofanzive u Gazi i nadzora granica s Libanom i Sirijom, na sjeveru.

Brigade Ezedin al-Qasam, oružano krilo Hamasa, izjavile su u priopćenju da je četvrtina Izraelaca zarobljenih kao taoci izgubila život u Gazi u noćnom bombaškom napadu izraelskih oružanih snaga zajedno s pripadnicima milicije koji su ih čuvali.

Posljednjih dana došlo je do oružanih incidenata između snaga Hezbollaha i izraelske vojske, koji su 2006. godine vodili otvoreni rat, što je povećalo opasnost od otvaranja novog fronta na teritorijalnoj liniji razdvajanja sa Libanom. Glasnogovornik Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) potvrdio je ozbiljnost najnovijeg sukoba i pozvao na suzdržanost s obje strane takozvane Plave linije.