Okupljajući osam arapskih zemalja Zaljeva, uključujući Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Katar, Jemen i Ujedinjene Arapske Emirate, 25. izdanje Zaljevskog kupa održat će se od 6. do 19. januaru u Basri, velikom gradu na jugu Iraka s dva potpuno nova stadiona.

Nakon desetljeća razornih sukoba i još uvijek krhke sigurnosne situacije, ovaj događaj predstavlja veliki izazov za iračke vlasti.

"Danas pokrećemo prodaju ulaznica za Gulf-25", rekao je predsjednik Iračkog nogometnog saveza Adnan Dirjal na konferenciji za novinare organiziranoj u hotelu u Basri.

Savez je na svom Facebook profilu podijelio web stranicu posvećenu kupnji ulaznica, čije cijene variraju od 10 do 30 dolara, ovisno o kategoriji.

Sredinom decembra iračke su vlasti najavile ukidanje viza za navijače koji sudjeluju na natjecanju, nadajući se da će privući nogometne navijače iz zemalja Zaljeva, posebice iz susjednog Kuvajta, čija je granica samo pedesetak kilometara od Basre.

Grad Basra ima dva stadiona, prvi kapaciteta 65.000 sjedećih mjesta i drugi od 30.000 sjedećih mjesta, koji će biti svečano otvoreni u ponedjeljak prijateljskom utakmicom iračke reprezentacije i reprezentacije Kuvajta.

Bagdad je godinama bio lišen međunarodnih susreta zbog nestabilnosti i ponovljenih sukoba.

Početkom 2022. Bagdad je bio domaćin prijateljske utakmice između reprezentacije Iraka i Ugande. Bio je to prvi međunarodni susret organiziran u glavnom gradu Iraka od 2013. godine.

Irak je 1979. godine u Bagdadu prvi put bio domaćin izdanja istog Zaljevskog kupa, a zemlja je trebala organizirati novo izdanje 2014., ali je natjecanje konačno premješteno u Saudijsku Arabiju.