Posljednja tri osvajača Lige prvaka imala su nešto zajedničko. Liverpool (2019), Bayern (2020) i Chelsea (2021) su sa klupe predvodili njemački treneri. Prvo je to bio Klopp, zatim Flick pa Tuchel.

Stoga je bilo normalno da Joan Laporta, u vrijeme predizborne kampanje za predsjednika Barcelone, odluči u Njemečkoj pronaći trenera za svoj novi projekat. I odlučio se za Juliana Nagelsmanna (23.7.1987.), najmlađeg od svih.

Međutim, mjesec dana nakon izbora u Barceloni, Bayern je objavio da je Leipzigu platio 25 miliona eura obeštećenja za njihovog stratega. Nagelsmann je tako postao najskuplji trener u historiji, nadmašivši Chelseajevih 15 miliona Koliko su dali za Vilas-Boasa.

Laporta je znao šta hoće ali je bavarski div bio brži i, prije svega, imao je novca za takvo ulaganje. Sudbina je htjela da prvi rival koji će posjetiti Camp Nou u Ligi prvaka večeras bude Bayern sa Nagelsmanom na klupi, stručnjakom koji je debitirao u Bundesligi s 28 godina, a u Ligi prvaka s 31.

On je hrabar, ofanzivan trener, koji voli igrati na polovini suparnika, koji se zna povezati sa igračima iako su neki od njih njegovih godina. No, ako postoji jedan aspekt zbog kojeg se ističe, to je njegova taktika.

U Bayernu su danas dva igrača iz vremena dok je vodio Leipzig, Upamecano i Sabitzer a u bavarskoj svlačionici ponovno se sastao sa Süleom, s kojim je radio u Hoffenheimu.

Trenutno mu stvari u Bayernu idu dobro. U šest utakmica postigli su 28 golova. “Ne znam je li to Nagelsmanov fudbal ali želim fudbal koji se sviđa našim navijačima. Želimo kontrolirati igru, biti agresivni i imati udarac. Tražim atraktivan fudbal, s mnogo napada, ali i da budem racionalan”, objašnjava svoj stil igre najskuplji trener svijeta koji će se u evropskim kupovima kao trener Bayerna predstaviti večeras. Na stadionu na kojem su ga toliko željeli.