Većina aktivnosti ili vježbi koje zahtijevaju fizičko kretanje i podliježu određenim pravilima obično se smatraju sportovima. Teško je odrediti tačan broj ove vrste rekreacije, zabave ili takmičenja, budući da postoji mnogo načina za klasifikaciju samog sporta. Procjenjuje se da diljem svijeta postoji oko 8000 sportova, neki su više internacionalni, a drugi, s druge strane, tipični za određeno mjesto.

Mnogo je sportova koji su više ili manje medijski popraćeni, ali na turnirima poput Olimpijskih igara možete vidjeti neke koji su nam poznatiji i druge koji, međutim, nisu toliko poznati. Međutim, postoje i mnogi zanimljivi sportovi koji se diljem svijeta smatraju "čudnim" ili osebujnim. Evo nekoliko primjera.

Mud Kabaddi je varijacija tradicionalnog kabaddija, igra se u bazenu s blatom gdje igrači rone i klize. Sport prepun akcije čiji je primarni cilj da igrač, poznat kao "juriš", uđe u protivničko polje, označi što je više moguće protivnika i vrati se na svoju stranu a da ne bude uhvaćen. Ovaj se sport prakticira u nekim regijama Indije, odakle potiče tradicionalni kabaddi. To je pravi test vještine i odlučnosti, gdje igrači urone u blato kako bi dokazali svoju hrabrost i natjecali se u posebnom okruženju.

Sepak Takraw je još jedan neobičan sport. Kombinuje elemente fudbala i odbojke, dvije ekipe od po tri igrača sučeljavaju se jedna s drugom na terenu podijeljenom mrežom, a cilj igre je prebaciti takraw loptu preko mreže do suprotnog igrača koristeći bilo koji dio tijela osim ruku i šaka. To jest, igrači mogu koristiti svoja stopala, noge, glavu, prsa ili bilo koji drugi dopušteni dio za udaranje lopte. To je sport koji se prakticira u zemljama jugoistočne Azije kao što su Tajland, Malezija, Indonezija, Filipini, Laos i Mijanmar, gdje se organiziraju nacionalna i međunarodna takmičenja.

Rolanje sira je godišnji događaj koji se održava na Cooper's Hillu, u Gloucestershireu, Velika Britanija. Takmičari se trkaju niz brdo jureći sir koji se kotrlja, a onaj koji prvi stigne do cilja osvaja sir. Nema tu puno misterije, no riječ je o opasnom sportu jer su sudionici izloženi rizicima spuštanja velikom brzinom koja može uzrokovati teške ozljede.

Muggle Quidditch je igra inspirirana izmišljenim sportom Quidditchom u serijalu o Harryju Potteru. Ova se verzija igra u stvarnom životu. Igrači trče uokolo s metlom među nogama i žele osvojiti bodove šutirajući loptu kroz obruče. Slavi se u raznim dijelovima svijeta, posebno u nekim regijama Sjedinjenih Država, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva ili Australije.

Buzkashi je sport popularan u srednjoj Aziji, posebno u Afganistanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu. Također se igra u nekim područjima Pakistana i Irana. Izraz "buzkashi" na perzijskom znači "vući kozu" i podrazumijeva da se jahači takmiče u hvatanju i nošenju mrtvog jarca do cilja dok ih progone drugi učesnici.