Granica koja razdvaja Španiju i Portugal jedna od najstarijih i najstabilnijih na svijetu.Zapravo, raya, kako je poznata granična linija koja razdvaja Španiju od Portugala, mjeri 1234 kilometra, što je čini jednom od najdužih u Evropi. Na mnogim mjestima granicu određuju plovni putevi, kao što su Guadiana, Duero ili Miño. Za prelazak ovih rijeka bilo je potrebno izgraditi velike mostove koji omogućuju lahak prelaz s jedne strane na drugu. Kroz historiju je bilo svih vrsta i stanja mostova, a danas postoje neki koji podržavaju vrlo visoku razinu cestovnog i željezničkog prometa i omogućuju veliku međunarodnu trgovinu.

Ima ih svakakvih, no Španija se može pohvaliti jednim koji je jedinstven u svijetu: to je najkraći međunarodni most na svijetu. Riječ je o mostu koji spaja Španiju i Portugal preko rijeke Abrilongo u pokrajini Badajoz i u portugalskoj regiji Alentejo. Ovaj most dug je 3,20 metara i širok samo 1,45 metara, a obnovljen je 2008. godine evropskim sredstvima.

Ova rječica, tačnije potok, nastaje u portugalskoj općini Arronches i ulijeva se u rijeku Gévora, malo nizvodno od Ouguele, nakon putovanja od oko 30 kilometara. Njegov je kanal toliko uzak da bi na mnogim dionicama bilo dovoljno skočiti s malim zamahom kako bi se prešlo iz jedne zemlje u drugu.

O originalnom mostu ne zna se mnogo. Njegova gradnja datira iz vremena kada su komunikacije između gradova bile mnogo rudimentarnije nego danas. Ne postoji tačan podatak o vremenu njezine izgradnje, ali se procjenjuje da je sagrađen tokom 16. ili 17. stoljeća. Tokom stoljeća most je doživio razne popravke i preinake. Međutim, njegova osnovna struktura ostala je praktično nepromijenjena.

Što se tiče sadašnjeg mosta, koji je zamijenio mnoge druge privremene koje su sami stanovnici gradili vlastitim sredstvima i koji je nestajao svaki put kad bi bila poplava, preko njega smiju prolaziti samo pješaci i biciklisti.