Kada osoba ode u penziju nakon godina teškog rada, nađe se pred ogromnom količinom vremena koje prije nije imala. Zahvaljujući tome, mnogi odlučuju uživati ​​u raznim aktivnostima poput učenja jezika ili sviranja instrumenta, otkrivanja novog hobija ili pisanja. Drugi, nakon života u istom gradu u kojem su radili, sele se u drugo mjesto ili zemlju kako bi proveli sljedeće godine.

Američki časopis “International Living”, publikacija specijalizirana za turizam, objavila je svoju listu deset najboljih zemalja za penzionisanje 2022. godine. “Godišnji globalni indeks penzionisanja 2022″ je cjelovito i dubinsko istraživanje koje ima za cilj pomoći penzionerima odabrati kvalitetno mjesto za život u godinama nakon penzionisanja.

“Naš se indeks temelji na stotinama mišljenja i stvarnih iskustava prikupljenih od naših pouzdanih izvora na najboljim destinacijama za penzionere diljem svijeta”, objašnjava časopis. Isto tako, oni koji više vole krenuti od nule nakon što prestanu raditi mogu vidjeti na kojim područjima bi nakon penzionisanja imali bolji život.

Među prvih deset zemalja koje čine ovu odabranu grupu, šest je američkih: Ekvador, Kolumbija, Meksiko, Kostarika, Panama i Urugvaj. Ova posljednja država, zahvaljujući djelovanju svojih kompanija, uspjela se plasirati u "deset najboljih", nakon što je 2017. bila na poziciji broj 23. Sada je na desetom mjestu.

U Urugvaju, na primjer, prosječni maksimum iznosi 27 stepeni Celzija, zahlađenje do 17 stepeni Celzija, dok je prosječni zimski maksimum 13 stepeni Celzija, a zahlađenje do 6 stepeni Celzija noću. Nekoliko analiza navodi Urugvaj kao najdemokratskiju zemlju u Latinskoj Americi. U glavnom gradu Urugvaja, Montevideu, koncentrirano je 40% stanovništva, a to je grad poznat po svojim drvoredima, velikim parkovima i šetnicama okrenutim prema Río de la Plati. Osim toga, iako je mala zemlja, nudi raznolik stil života, kao i brojne mogućnosti zabave i raznoliku kuhinju.

“U Urugvaju možete biti vlasnik bilo koje vrste nekretnine na svoje ime. Primjerice, u Cordonu možete kupiti noviji dvosobni stan za 150.000 dolara. U Maldonadu možete kupiti lijep stan za 125.000 dolara”, objašnjava izvještaj.

Najbolja zemlja za penzionere trenutno je Panama, a slijede je Kostarika i Meksiko. Izvještaj naglašava lakoću življenja Panami, kod Kostarike se ističe zdravstveni sistem, a od Meksika integracija i zabava te troškovi života.

Portugal je četvrta najbolja zemlja za penziju i prva u Evropi, ispred Francuske na sedmom mjestu, Malte na osmom mjestu i Španije koja je na desetom mjestu. Kako izvještaj navodi, "živopisni i šarmantni gradovi" zbog svoje historijske komponente, plaža, zelenih brežuljaka, niskih troškova života, sigurnosti i jednog od "najboljih zdravstvenih sistema na svijetu" neki su od navedenih razloga staviti Portugal kao najbolju evropsku zemlju za penzionisanje.