Poslije svega kroz šta je Novak Đoković prošao u proteklih nekoliko godina, French Open bio je prilika da ovaj teniser konačno odigra jedan Grand Slam turnir bez drame, piše The New York Times.

Ali tri dana nakon početka turnira, jednog od četiri najveća svjetska teniska turnira, Đoković se stavio u centar rastuće međunarodne krize na Balkanu.

Nakon poruke koju je srpska teniska zvijezda u ponedjeljak uvečer našvrljala na televizijskoj kameri – “Kosovo je srce Srbije“ – sportski zvaničnici pozivaju “da ga se disciplinira, da mu se stavi brnjica”, a Albanci ga nazivaju fašistom.

“Grand Slam bez drame, mislim da mi se to neće desiti“, rekao je Đoković nakon što je uvečer 31. maja pobijedio Mađara Martona Fucsovicsa. “Pretpostavljam da i mene to pokreće”, dodao je.

Nakon Đokovićevog meča u prvom kolo odigranog u ponedjeljak, kao i svaki pobjednik na velikim teniskim turnirima, srpski teniser zgrabio je marker za tradicionalno potpisivanje televizijske kamere na terenu.

Riječ je o praksa započetoj 2000-ih uvedenoj kako bi se igrači povezali s navijačima – daje im priliku da međunarodnoj televizijskoj publici pošalju neku tipičnu veselu poruku, poput "Vamos!" (“Idemo!”), ili da čestitaju rođendana voljenoj osobi, da ispišu ime svoga djeteta ili nešto tome slično.

Napisana na njegovom maternjem jeziku, s nacrtanim srcem, Đokovićeva poruka uslijedila je nakon nasilnih sukoba srpskih demonstranata i NATO snaga na Kosovu.

Đoković je tokom konferencije za novinare održanoj nakon meča, i to u dijelu obraćanja na srpskom jeziku, samo pojačao svoje prethodne političke izjave prožete srpskim nacionalizmom.

“Ja sam protiv ratova, nasilja i bilo kakvog sukoba, kao što sam uvijek javno govorio”, rekao je Đoković. “Saosjećam sa svim ljudima, ali situacija s Kosovom je presedan u međunarodnom pravu”, rekao je, dodavši da je Kosovo “naše ognjište, naše uporište”. “Tamo su naši najvažniji manastiri”, podvukao je srpski teniser.

Gotovo odmah, izjave su izazvale očekivane polarizirane reakcije, piše The New York Times.

Jeta Xharra, aktivistkinja za ljudska prava na Kosovu, rekla je u intervjuu u utorak da Đokovićeve izjave predstavljaju “srednjevjekovni mentalitet” koji je uporedila s razmišljanjem koje je navelo Rusiju da napadne Ukrajinu prošle godine.

“Užasno je za čovjeka njegovog statusa da koristi sport kako bi progurao fašistički mentalitet”, rekla je ona.

Olimpijski komitet Kosova pozvao je Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodnu tenisku federaciju da poduzmu disciplinske mjere protiv Đokovića.

Sa svoje strane, zvaničnici Otvorenog prvenstva Francuske odlučili su da ostanu podalje od sukoba. Ništa u pravilniku ne zabranjuje igraču da daje političke izjave. Francuska teniska federacija (FFT) rekla je kako je “razumljivo” da će igrači razgovarati o međunarodnim događajima. Međutim, francuska ministrica sporta Amélie Oudéa-Castéra nazvala je Đokovićevu izjavu “neprimjerenom” tokom televizijskog intervjua, rekavši da je “veoma aktivistička” i “veoma politička” i da Đokoviće “ne bi trebao da se ponovo u to miješa”.

Sudeći po Đokovićevom nedavnom ponašanju ali i onom ranijem, čini se da to nije opcija, a to je rekao i tokom izjave nakon prvog meča.

“Ovo je najmanje što sam mogao učiniti”, rekao je na srpskom jeziku. “Osjećam odgovornost kao javna ličnost – nije važno u kojoj oblasti – da dam podršku.”

Gledajući najnovije događaje iz Pariza dok se pripremao za Otvoreno prvenstvo Francuske, Đoković je tražio način da izrazi dvije emocije – želju za mirom i uvjerenje da je Kosovo dio Srbije. Često je govorio o traumatičnom iskustvu odrastanja u ratnoj zoni, s bombama koje su padale nedaleko od njegove kuće tokom bombardiranja Srbije. Rekao je da svako ko je doživio to iskustvo nikada ne bi mogao biti za rat i nasilje. Te riječi izgovorio je u januaru, kada se susreo s jednom drugom kontroverzom na Australian Openu, kada je njegov otac, inače rođen na Kosovu, snimljen kako pozira s obožavateljicom njegovog sina koja je držala rusku zastavu.

Godine 2008, kada je Đoković bio mlad igrač, koji se probijao u tenisku elitu, snimio je video u kojem je izrazio solidarnost s demonstrantima u Beogradu nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

“Naravno, svjestan sam da se mnogi ljudi ne bi sa mnom složili”, izjavio je u srijedu, “ali to je nešto za šta se ja zalažem.”

(Izvor: The New York Times)