Jedan od medija koji posljednjih dana prednjači u stvaranju panike među građanima, najprije Sarajeva, a potom i cijele Bosne i Hercegovine, jeste prošle godine osnovani portal Raport. Ovaj portal i Dnevni avaz plasirali su prvi u javnost izmišljeno pismo anesteziologa s KCUS-a u kojem su iznesene mnoge neistine u vezi s tretmanom liječenja i sa smrću pacijenata oboljelih od COVID-a a koji su se liječili u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Budući da je riječ o portalu koji je osnovan prije manje od godinu, mnogi čitatelji nisu informirani o kakvom je zapravo mediju riječ.

Na impresumu portala Raport kao njegov izdavač navedena je firma “Raport Media Group”, osnovana 17. aprila 2020. godine. Među osnivačima “Raport Media Groupe” jeste i Dženana Burek, koja se navodi kao izvršna direktorica ove firme. Dženana Burek nekadašnja je glavna i odgovorna urednica Dnevnog avaza i njegova dvodecenijska uposlenica, baš kao što su današnji urednici Raporta Edina Kalamujić i Kenan Kešmer bili godinama uposlenici ovog dnevnog lista, koji je osnovao Fahrudin Radončić.

Premda je riječ o dva različita portala, za spoznaju da su Dnevni avaz i Raport manje-više jedan te isti medij ne treba vam nikakvo znanje iz analitike niti pomoć istražnih organa i obavještajnih službi. Dovoljno je pogledati kako se međusobno dopunjuju i jedni druge prenose. A da je ta veza čvršća od obične saradnje, moguće se uvjeriti pretragom na Linkedin profilu Dženane Burek. Uz osnovne informacije, kojima se potvrđuje da je riječ o suosnivačici i izvršnoj direktorici “Raport Media Groupe”, nalazi se i link za “Company Website”. Dovoljan je jedan klik da biste otišli na web stranicu. Ali to nije stranica Raporta, već, naravno, Dnevnoga avaza.

(POGLEDAJTE VIDEO DOLJE)

Ali to nije sve, ako ste, naprimjer, liječnik, koji je oklevetan i želite se pritužiti Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini zato što su Raport i Dnevni Avaz objavili lažno pismo ugrozivši time vašu reputaciju a možda i život ondje će vas dočekati neizbježna Dženana Burek, izvršna direktorica, prvo ime, Vijeća za štampu.