U selu Trusina obilježena je 30. godišnjica zločina koji su nad više od 20 Hrvata počinili pripadnici Armije RBiH tokom Agresije. Masakr u tom selu kod Konjica dogodio se 16. aprila 1993. godine, istoga dana kada su jedinice Hrvatskog vijeća obrane ubile više od 100 Bošnjaka u selu Ahmići kod Viteza.

Mila Drljo je u Trusini tada izgubila supruga i 22-godišnjeg sina. „Boli te nepravda što se ne spominje istina. Jedino se ističu Ahmići, a istoga dana se dogodila i Trusina. Na jednak način se ne tretiraju žrtve na različitim stranama“, rekla je ona novinarima.

Predsjednica udruge obitelji stradalih Konjica Dragica Tomić izjavila je kako se moraju spominjati svih zločini.

„Sjećamo se ubijenih Hrvata u selu Trusini, a isto tako se sjećamo stradalih Bošnjaka u selu Ahmićima. Obaveza je sjećati se žrtava, ne zaboraviti ih, ali slati poruku cijelome svijetu da se više nigdje nikada ne dogodi nikakav zločin“, rekla je Tomić.

Za zločine u Trusini osuđen je zamjenik komandanta jedinice 'Zulfikar' Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora te pripadnici te jedinice Edin Džeko, Nedžad Hodžić i Mensur Memić na 13, 12 i deset godina ztvora. Nakon priznanja krivice Rasema Handanović dobila je kaznu od 5,5 godina zatvora.