U Chicagu je u subotu navečer održan veliki donatorski program s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju novog islamskog i kulturnog centra džemata BECCA. Riječ je o jednom najvećih bošnjačkih džemata u Sjevernoj Americi, kojem pripada oko 1.000 porodica.

Na donatorskom druženju prisutnima su se obratili muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin-ef. Ćeman, glavni imam Medžlisa 2 (Midwest) dr. Muaz-ef. Redžić, imam džemata BECCA dr. Adis-ef. Sultanović, Semir Delić, predsjednik Džematskog odbora, te Amir Ovčina i Faruk Daudbašić, članovi Odbora za izgradnju novog centra. Program je vodio dugogodišnji imam ovog džemata hafiz mr. Muriz-ef. Mešić.

Za samo jednu večer prikupljeno je rekordnih 800 hiljada dolara, tako da će džemat vrlo brzo moći krenuti u izgradnju samoga objekta, koji će biti multifunkcionalnoga karaktera, a sastojat će se od odgovarajućeg prostora za vjerske sadržaje, te društvenog i sportskog dijela.

Do sada je ovaj džemat koristio manji objekat koji ni izbliza nije mogao zadovoljiti potrebe tako velike zajednice. Odlučni da izgrade moderni vjerski, kulturni, obrazovni i sportski centar koji će ostaviti generacijama koje dolaze iz džemata su krenuli u proces kupovine zemljišta.

Nakon upornog traganja za najboljim rješenjem pronađeno je i kupljeno zemljište u naselju Lincolwood, koje se nalazi uz samu gradsku jezgru Chicaga. Nakon što su otklonjene sve administrativne prepreke, centar će se graditi u fazama, a značajan dio novca već je osiguran.

Uz Saint Louis, Chicago je grad sa najviše Bošnjaka u cijeloj Americi, koji zaslužuju da imaju centar kakav je planiran na novoj lokaciji u Lincolnwoodu. U Chicagu i bližoj okolini pored džemata BECCA u sastavu Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, koja djeluje kao muftijstvo Islamske zajednice u BiH, aktivni su još džemat BACA u Northbrooku i SABAH u Franklin Parku.

Planirano je da ovaj višemilionski projekat bude završen u narednih nekoliko godina.

U džematu BECCA imaju viziju da novoizgrađeni objekat bude mjesto okupljanja ljudi, centar u kojem će se, pored vjerskih aktivnosti, organizirati različiti društveni programi, obrazovni sadržaji, izložbe, predstavljanje knjiga, naučnih i stručnih postignuća, kao i promocija svih onih vrijednosti koje krase  bošnjački narod i povezuju ga sa domovinom iz koje je potekao.