Arapsko-izraelski sukob traje još od sredine prošloga vijeka, zbog čega se Bliski Istok smatra simbolom svih svjetskih kriza i ratnih žarišta. U sedamdeset i pet godina sukoba, počevši od 1948. godine zvanično je vođeno pet izraelsko-arapskih ratova, u kojima su pored Izraela učestvovali Egipat, Sirija, Jordan i Liban.

Nakon što je 1967. godine, u šestodnevnom ratu, Izrael zauzeo Gazu, Sinaj, Golansku visoravan i Zapadnu obalu s istočnim Jeruzalemom, šest godina kasnije, 6. oktobra 1973. započeo je Čevrti arapsko-izraelski rat, a koji su započeli Egipat i Sirija.

Već 17. oktobra arapske države članice OPEC-a (Organizacije država proizvođača nafte), predvođene Saudijskom Arabijom, na čijem je čelu tada bio kralj Fejsal, proglasile su embargo na izvoz nafte državama koje su pomagale Izrael. Pod embargom su se našle Sjedinjene Države, tada najsnažnija vojna i ekonomska sila na svijetu, jer su direktno pomagale izraelske oružane snage, a zabrana je obuhvatila i druge države koje su pomagale Izrael, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu, Japan, Holandiju, Portugal i Južnoafričku Republiku.

Za svega nekoliko mjeseci koliko je embargo trajao cijena nafte porasla je za 300%, sa tri na 12 dolara po barelu, a cijene u Sjedinjenim Američkim Državama bile su još više. Embargo je izazvao naftnu krizu koja je imala snažne efekte na svjetsku politiku i ekonomiju.

Ova je zabrana izvoza nafte ozbiljno opteretila američku ekonomiju, koja je sve više postaja ovisna o stranoj, uglavnom arapskoj nafti. Na bezinskim pumpama u gradovima diljem Amerike automobili su čekali u dugim kolonama da natoče gorivo, a vlasti su pozivale na štednju ovog dragocjenog i tada nezamjenjivog energenta.

Administracija predsjednika Nixona započela je pregovore s ključnim proizvođačima nafte kako bi okončala embargo, a istovremeno je pokrenula diplomatske aktivnosti kako bi dogovorila povlačenje Izraela sa Sinaja i Golanske visoravni. Razgovori koje je američki državni sekretar Kissinger vodio s arapskim liderima rezultirali su prvim egipatsko-izraelskim sporazumom, a s okončanjem borbenih dejstava između Sirije i Izraela ukinut je taj čuveni embargo na izvoz nafte u Zapadne zemlje.