Musaf, koji je prije više od 200 godina uredno rukom ispisao indonezijski imam kojeg su nizozemski kolonizatori protjerali na južni vrh Afrike, ponos je muslimana Cape Towna koji ga ljubomorno čuvaju u džamiji u historijskoj četvrti Bo Kaapu.

Građevinari su musaf pronašli u papirnatoj vrećici na tavanu Auwal džamije, dok su je obnavljali sredinom 1980-ih. Istraživači vjeruju da je Imam Abdullah ibn Qadi Abdus Salaam, od milja poznat kao Tuan Guru ili Veliki Učitelj, napisao musaf po sjećanju nakon što je kao politički zatvorenik poslan u Cape Town s otoka Tidore u Indoneziji 1780. po kazni jer se pridružio pokretu otpora protiv nizozemskih kolonizatora.

"Bilo je puno prašine, izgledalo je kao da niko nije bio na tom tavanu više od 100 godina", rekao je za BBC Cassiem Abdullah, član odbora za obnovu džamije. "Graditelji su također pronašli kutiju s vjerskim tekstovima koje je napisao Tuan Guru."

Neuvezani musaf, prijepis Kur'ana, koji se sastojao od labavih nenumeriranih stranica, bio je u iznenađujuće dobrom stanju, osim prvih nekoliko stranica, koje su bile pohabane po rubovima. Crna i crvena tinta korištena za kaligrafsko pisanje arapskim pismom, jasno čitljiva, bila je i još uvijek je u vrlo dobrom stanju.

Veliki izazov za lokalnu muslimansku zajednicu u njihovoj potrazi za očuvanjem jednog od najvrjednijih artefakata njihove bogate baštine, koji datira iz 1794. godine, bio je osigurati da sve stranice koje sadrže više od 6000 stihova musafa budu postavljene u ispravnom nizu.

Ovaj zadatak obavio je rahmetli Maulana Taha Karaan, pravnik Muslimanskog pravosudnog vijeća sa sjedištem u Cape Townu, zajedno s nekoliko lokalnih hafiza Kur'ana. Cijeli proces, koji je završio uvezivanjem stranica, trajao je tri godine. Od tada je musaf izložen u džamiji Auwal, koju je podigao Tuan Guru 1794. kao prvu džamiju na području današnje Južne Afrike. Tri neuspjela pokušaja krađe vrijednog teksta navela su džematlije da ga prije 10 godina pohrane u čahuru otpornu na vatru i metke unutar džamije.