Rafa Nadal dugo živio s boli kao dijelom svog svakodnevnog života, kako na terenu tako i izvan njega. Mentalni napor koji španski tenisre mora ulagati da bi ostano na vrhunskom nivou nije uvijek dovoljan, a otvoreno priznaje da su mu protuupalna sredstva postala još jedan dodatak prehrani.

Nadal ima velikog neprijatelja: skafoidni osteohondritis ili Müller-Weissov sindrom. Bolest koja ga je pratila otkako je započeo sportsku karijeru, ali je s godinama postala još gora. Nadalova bolest već ga je u nekoliko navrata natjerala da razmisli o optroštahju od tenisa.

Prvi put bilo je to 2005. godine, prije nego što je postao jedna od najvećih legendi svih vremena svjetskog tenisa. Tada je kazao kako se ne sjeća da je ikada igrao tenis bez bolova. U 2021. bol ga je natjerala da propusti dobar dio sezone i do decembra nije znao hoće li se uopće vratiti.

Nadalova bolest navedena je kao rijetka, neizlječiva, neoperabilna i degenerativna bolest. Pratit će ga kroz cijeli život, pa i nakon odlaska u penziju i svjestan je toga. Ukratko, kosti odumiru zbog nedostatka kvalitetne opskrbe krvlju.

Bolest se ubraja u tip osteohondritisa, koji se obično pojavljuje u kosti ispod hrskavice zgloba, a javlja se kod dječaka između 5 i 10 godina. Iako rano otkrivanje čini da se pokreti u zglobu oporave 100%, epizode boli (osobito u slučaju ljudi koji se puno bave sportom ili su dugo na nogama) se s vremena na vrijeme vraćaju.

Weiss-Müllerov sindrom je tip osteohondritisa koji se javlja kod odraslih, više je prisutan kod žena. Pacijenti pate od značajne i progresivne boli popraćene deformitetom kosti koji ima oblik zareza i na kraju može dovesti do osteoartritisa.

Jedan od velikih problema ovog sindroma je što je njegova dijagnoza moguća samo kada je bolest u vrlo uznapredovaloj fazi, a jedino je liječenje najradikalnije moguće: fiksiranje zgloba i njegovo blokiranje. Time se izbjegava bol, ali se i onemogućuje kretanje pa je to u slučaju elitnog sportiste isključeno.

Nadal nema drugog rješenja nego uzimati protivupalne lijekove (a ne može ih uzimati zbog ograničenja koja nameću antidopinška pravila), striktno poštivati ​​vrijeme odmora i jačati opće mišiće područja.