Admir Mulaosmanović, historičar i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije, reagirao je nakon što je objavljena informacija kako je „Trojka“ uspjela kupiti ruku Rame Isaka za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te poteza Hrvatske demokratske zajednice 1990 da stane rame uz rame s Draganom Čovićem kada je riječ o formiranju entitetske vlasti.

On, uprkos svemu, najveće krivce nalazi upravo među pojedinim, barem nominalno, bošnjačkim čelnicima.

"Može se biti razočaran potezom HDZ 1990, može se biti frustriran djelovanjem dvojca Isak-Isak kao i ostalih pojedinaca koji će podržati nedemokratsko montiranje Vlade FBiH, čak i suspenziju Ustava. Mislim da nije tolika odgovornost na ovim političkim subjektima i pojedincima. Oni slijede interes koji ne opravdavam, ali razumijem. Isključivi krivci su politički subjekti koji na bazi bošnjačkih glasova imaju po 2 i 3 direktna mandata, a svim sredstvima su se borili da postanu nosioci vlasti", istakao je.

Kako dodaje, njihova neutaživa želja dala je prostor malignom djelovanju međunarodnog faktora, posebno Ambasade SAD-a i OHR-a.

"Neki od njih su duboko svjesni gdje ovo vodi. Većina su korisni idioti. No bez obzira, posljedice koje će aparthejd izazvati biće na njihovim plećima. Mislim da se stvari trebaju adresirati na pravo mjesto", zaključuje Mulaosmanović.