Nezim Halilović Muderris, ratni komandant 4. muslimanske slavne brigade Armije R BiH, osvrnuo se na neprimjerene reakcije na obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i hercegovine u Sarajevu.

Njegov komentar koji je objavio na svom Facebook profilu prenosimo u cjelosti.

Svečani defile sa zastavama s' lljljanima, koji je prošao Sarajevom na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, pokazao je da su žilave i otporne patriote. Oni su, po uzoru na svoje očeve, pronijeli stotine zastava i pokazali da je ovo naša Zemlja.

No, ovi prizori su potresli zlonamjerne. Osim što su sljedbenici velikosrskih i velikohrvatskih separatista ovo kritikovali i u Sarajevu su se našli pojedinci kojima je zasmetala pobjednička kolona. Haris Jusufović, nastavnik u OŠ Grbavica II, uputio je niz uvreda. Vjerovatno ste već vidjeli, ali treba opet istaći da je zastavu po kojom su se borili heroji: Adil Bešić, Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Midhad Hujdur, Nesib Malkić, Hajrudin Mešić, Izet Nanić, Safet Zajko, Enver Šehović i stotine hiljada domoljuba, ovaj nastavnik nazvao „bajrakom mržnje“. Zamislite tu duhovnu kaljužu, tu izdajničku i proabdićevsku potrebu da simbol otpora ubicama djece i civila, simbol odbrane Domovine, neko ovako omalovažava? I opet uvreda iz Trojkinog miljea.

Da li vidite isti potpis, onu istu crnu ruku koja je pokušala izbrisati logo Fonda memorijala KS? Ista ona neman i mržnja kojoj su zasmetali ljiljan i šehidski nišan, sada ovako skrnavi našu časnu zastavu. Haris Jusufović kaže da su naša djeca priredila „egomanijakalnu paradu nacionalističkog kiča“. Zbog svega ovoga pozivam direktoricu OŠ Grbavica II, gospođu Nusretu Jamaković da pokrene disciplinski postupak protiv Harisa Jusufovića, jer je za djecu i omladinu rekao da mašu bajrakom mržnje, da su egomanijaci i ostalo. Ovo je neprihvatljivo i opasno ponašanje u javnom prostoru nekoga ko je prosvjetni radnik.

Dok se direktorica Jamaković pozabavi disciplinskom odgovornošću Jusufovića, neophodno je da mi njegov krik pravilno protumačimo. I on je svjestan da se Sarajevo prenulo. Nakon nekoliko godina udara i pokušaja devastacije naših vrijednosti, kroz institucionalni atak na njih, osjeti se nadolazeći bunt naroda. Jer, šta je glas Harisa Jusufovića i Dragana Miokovića, koji ga je podržao, naspram hiljada i hiljada zastava, naspram milion pregleda onih prelijepih videa?! To je mizerna i poražena manjina. Pobjednički narod se opet budi. On će, inša-Allah, rezultirati odbijenicom za politike i njihove prateće pojave, koje u Šeher zapošljavaju djecu vojnika VRS, kojima smetaju ljiljani na logu i na zastavi. Zato ih i brine naša omladina sa zambacima, jer ljiljani su glasnik pobjede.