Socijaldemokratska partija (SDP), predvođena svojim predsjednikom Nerminom Nikšićem posljednjih je mjeseci imala značajnu ulogu na štetu Bosne i Hercegovine i ukoliko ne dođe do snažnog i trenutnog političkog zaokreta, SDP će odvesti državu u propast, poručio je Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Politički Rs je, ističe Zukić, potpuno jedinstven u svakom pitanju koje se odnosi na status Rs-a u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, a HNS praktično okuplja svu politiku s hrvatskim predznakom, na čelu s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a koji je dosad pružao jasnu podršku Miloradu Dodiku, predsjedniku Rs-a u njegovoj destruktivnoj politici.

˝I jedni i drugi nikada ranije nisu imali jaču institucionalnu poziciju i uticaj u državi. S druge strane, Bošnjaci se preglasavaju u Domu naroda Parlamenta Federacije i državnom Domu naroda. U federalnom domu naroda posljednji put je preglasan jedinstven stav svih bošnjačkih delegata, ranije je Vlada FBiH formirana protivno dvotrećinskoj većini bošnjačkih delegata, a preglasavanje natpolovične većine i gospodina Refika Lende je postalo pravilo˝, naveo je Zukić.

On je izdvojio nekoliko faza u političkom cunamiju koji prijeti da upropasti državu, a prva je bila usaglašavanje politika i stavova političkog Rs-a i HNS-a, dok je drugi korak bio njihovo institucionalno jačanje.

Treći korak je, navodi Zukić, podrazumijevao razvlašćivanje Bošnjaka, a četvrta faza bila je formiranje vlasti s najnejakijim političkim faktorom sa ove bh. strane.

 

˝Peti korak je značio pomicanje granica u korist antidržavnih snaga, a na štetu Bosne i Hercegovine. Šesti korak je raspad sistema s najtežim mogućim posljedicama za državu Bosnu i Hercegovinu. U svemu pobrojanom jednu od najvažnijih uloga, štetnih po Bosnu i Hercegovinu, imao je SDP predvođen Nikšićem. Ovaj politički subjekt je, kako bi SDA izbacio iz vlasti a sebi istu osigurao, okupio svu bosansku političku nejač i s njima formirao vlast, a onda popustio štogod je mogao Dodiku i Čoviću kako bi im bili prvi koalicioni izbor. To je direktno dovelo do dosad nezapamćene krize u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik je dao blagu infuziju, da se preživi trenutno stanje. Ali i dalje ostaje činjenica da je SDP, svojom katastrofalnom politkom, širom otvorio vrata antidržavnim snagama, koje su očigledno uzele fursat jer vide da su patriotske snage u nokautu˝.

Zukić podsjeća da SDA i DF od početka pozivaju na širok patriotski front, na određeni oblik koncentracione Vlade, gdje bi sve probosanske snage bile u koaliciji.

˝I danas smatramo da je to najbolji put. Čak smo im (SDP-u i ostalim) ovih dana pružili podršku u ovom teškom stanju, iako su direktni krivci za isto. Ali dalje ne može. Nužno je formirati jedan patriotski front˝, zaključuje Zukić.