Nakon što je prije nekoliko dana dobio otkaz u londonskom Tottenhamu, Jose Mourinho će od tog kluba naplatiti 17 miliona eura otpremnine. Taj 58-godišnji portugalski trener u Engleskoj je do sada bio na klupi Chelseaja te Manchester Uniteda i Spursa, koje napušta bez osvojenog trofeja. To se prvi put nakon 20 godina dogodilo treneru zvanom The Special One.

Ono što se u Tottenhamu za Mourinha nije promijenilo je način na koji je završio. Klub je raskinuo njegov ugovor i sklopio je sočnu nagodbu, nešto što je konstanta u njegovoj karijeri već desetljeće. Mourinho je samo na otpremninama zaradio gotovo 80 miliona eura.

Prije dolaska u Tottenham komentirao je mečeve za englesku televiziju za 67.000 eura po utakmici. Međutim, to nije bilo ono čemu je težio, htio je trenirati klub u eliti. I dobio je priliku u Tottenhamu koji ga se ovih dana ipak riješio.

Godina 2011. je bila dobra godina za Mourinha: uspio je sa Realom pobijediti svemoćnu Barcelonu  Pepa Guardiole i osvojiti Kup kralja. Nakon osvajanja Lige počeli su problemi. Većina važnih igrača u timu, kao što su Casillas, Pepe ili Cristiano Ronaldo, okrenula se protiv njega što je ubrzalo njegov odlazak iz Madrida u Premier ligu.

Vratio se u Chelsea, tim koji je već vodio. Prvi otkaz Mourinhu je vlasnika, ruskog tajkuna Romana Abramoviča, koštao više od 26 miliona. Na kraju drugog mandata, 2015. godine, Mourinho se odrekao 55 miliona koliko mu je zagarantirano ugovorom i otišao uz otpremninu od 17 miliona.

Njegov sljedeći klub bio je Manchester United kojeg je napustio 2018. nakon što mu je isplaćeno 22 miliona eura otpremnine. Tada je The Special One doživio jedan od najtežih trenutaka. Suočio sa zvijezdom svog tima, Paulom Pogbom, a tabloidi su se raspisali o navodnoj bračnoj nevjeri s bogatom londončankom Prue Carter Robinson.

Iz te ga je lične i profesionalne rupe spasio predsjednik Tottenhama Daniel Levy prije godinu i po. Tim je dobro započeo, ali projekt je tijekom pandemije propadao. Kritičari ukazuju na loš odnos između trenera i igrača, uključujući i Garetha Balea. Mourinho se brani: "Ja sam isti kao i uvijek, igrači su oni koji su drugačiji."

Mourinhova filozofija osvajanja trofeja očito više ne pali, osam godina u Engleskoj nije uspjelo ponovno pokrenuti karijeru onoga kojeg se smatralo jednim od najboljih svjetskih trenera kad ga je angažirao Real Madrid.

Mourinho je sa suprugom Matilde Faria u braku 32 godine. Upoznali su se kad je on imao 17, a ona 15 godina. Imaju dvoje djece, 21-godišnjeg Joséa Jr. koji je rođen u Barceloni dok je Mourinho bio pomoćnik Louisa Van Gaala i kćerku Matilde (24) koja je danas poslovna žena i influencerica na Instagramu. Studirala je likovnu umjetnost u Londonu i krajem prošle godine pokrenula vlastitu liniju nakita proizvedenu u Portugalu.