Poljski premijer signalizirao je da bi mogao poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu u okviru šire koalicije, čak i bez odobrenja Njemačke za ponovni izvoz, pojačavajući pritisak na Berlin uoči sastanka saveznika o dodatnoj vojnoj pomoći Kijevu.

Varšava i drugi saveznici u NATO-u pozivaju Njemačku da im da zeleno svjetlo za slanje tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu, u jeku sve glasnijih molbi Kijeva za teškim naoružanjem za koje tvrdi da je od suštinskog značaja za preokret u borbi protiv ruske invazije.

U petak će Njemačka i Sjedinjene Države sazvati desetke saveznika u američkoj zračnoj bazi Ramstein, na sastanku koji je najavljen kao šansa da se osigura oružje za promjenu toka rata u 2023.

- Saglasnost je ovdje od sekundarnog značaja, ili ćemo tu saglasnost dobiti brzo, ili ćemo sami učiniti ono što je potrebno - izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki za privatnu televiziju Polsat.

Portparol vlade nije bio odmah dostupan da prokomentira da li je Morawiecki mislio da Poljska ili čitava grupa zemalja može poslati tenkove bez pristanka Njemačke. Poljska je u više navrata signalizirala da će tenkove poslati samo u okviru šire koalicije.

- Najvažnije je da Njemačka, ali ne samo Njemačka, ponudi svoje moderne tenkove, svoje moderno teško naoružanje, jer od toga može zavisiti sposobnost Ukrajine da brani svoju slobodu - rekao je Morawiecki.

Njemačka nije željela slati teško ofanzivno oružje koje bi moglo dovesti do eskalacije ukrajinskog sukoba i do sada je uskraćivala odobrenje za ponovni izvoz od svojih saveznika za nabavku tenkova Leopard 2, koji su sada oslonac savezničkih vojski širom Evrope.

Izvor iz njemačke vlade rekao je da će Berlin povući svoje prigovore ako Sjedinjene Države pošalju svoje borbene tenkove Abrams u Kijev.

Washington i mnogi zapadni saveznici kažu međutim, da su Leopardi - koje je Njemačka proizvodila u hiljadama tokom hladnog rata i izvozila svojim saveznicima - jedina prikladna opcija dostupna u dovoljno velikom broju, prenosi Reuters.