“Nedavna hapšenja bošnjačkih političkih predstavnika među kojima je i nekadašnji uspješni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, pokazuju opasnu slabost našeg pravosudnog sistema i njegovu potčinjenost nedobronamjernim stranim i domaćim faktorima”, smatra Udruženje “Mladi muslimani”, čiji se Upravni odbor povodom hapšenja Abdulaha Skake javnosti obratio saopćenjem

Iz ovog udruženja smatraju da način hapšenja, izneseni argumenti za taj čin u javnosti te medijska eksploatacija ovog događaja pokazuju neskriveni cilj šireg političkog procesa diskreditacije kadrova Stranke demokratske akcije a posebno onih bliskih “Mladim muslimanima”.

“Demonstracija sile prema gosp. Skaki na osnovu insinuacija nekompetentnih kadrova drugih političkih partija, ‘zatvaranje očiju’ problematičnih tužilaca prema istinskim kriminalnim aferama, donošenje odluke o pritvoru mimo uobičajene sudske prakse u ovakvim slučajevima podsjećaju na period tzv. titoizma kada su mnogi bošnjački intelektualci i istinske patriote osuđivani zbog verbalnog delikta i nepostojećih krivica. Jedina razlika je u tome što se prije četrdeset godina pravosudni sistem potčinjavao Komunističkoj partiji SFRJ, a danas ambasadorima i obavještajnim centrima drugih država, nažalost, onih koji se deklarativno izjašnjavaju da su prijatelji Bosne i Hercegovine, a to očito nisu i kao takvi se prepoznaju kod sve većeg broja Bošnjaka i muslimana kao i drugih građana Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopćenju.

Udruženje “Mladi muslimani” smatra se obaveznim “ovu istinu prezentirati našem narodu i široj bh. javnosti”. Uvjereni su da će ovi događaji rezultirati posljedicama suprotnim od onih koje priželjkuju inicijatori izmišljenih afera, “sluge beogradskih i zagrebačkih interesa te potkupljeni novinari i prepadnuti činovnici pravosudnog sistema koji će sigurno kajati zbog svojih nemoralnih postupaka”, piše na kraju ovog saopćenja.