Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, dao je intervju radikalnim beogradskim Večernjim novostima uoči obilježavanja 28. godišnjice Genocida u Srebrenici. Ugledajući na predsjednika bh. entiteta Republika srpska Milorada Dodika, otvoreno je negirao da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, a pri tome je brutalno izvrijeđao i Majke Srebrenice.

Najprije je istakao da će u Srebrenici biti održane dvije komemoracije žrtvama rata u Bosni i Hercegovini te je naglasio da ratni ožiljci u tom kraju neće još dugo zarasti.

“Mi Srbi, od 7. do 12. jula sjećamo se svojih preko 3.500 poginulih od 1992. do 1995. u Podrinju, kulturnim i sportskim priredbama i komemoracijom u selu Zalazju”, rekao je Grujičić u intervjuu.

Obilježavanje godišnjice Genocida bit će održano 11. jula u Potočarima, a Mladen Grujičić je istakao da on nije dobio informaciju ko će učestvovati, uz ocjenu da se “ni 28 godina od završetka rata mir nije u potpunosti vratio u Srebrenicu”.

Međutim, najskandalozniji dio intervjua jeste onaj u kojem se dotakao organizacije Majke Srebrenice, koje je nazvao “motorom mržnje među ljudima”. Isto tako, podvukao je da je uoči 11. jula situacija u gradu, za razliku od perioda do 2018. godine, mirna i da “nema prijetnji Bošnjaka”.