Nedavno je u svjetskim sportskim medijima bila vijest da je japanski veteran Kazuyoshi Miura, koji je na ovim prostorima poznat i po tome što je jednu sezonu nastupao i za zagrebački Dinamo, potpisao ugovor sa portugalskim drugoligašem Oliveirenseom. No, Miura je za Dinamo igrao prije tačno četvrt stoljeća, a ugovor u Portugalu je potpisao u dobi od pedeset i šest godina i tako postao najstariji profesionalni igrač na svijetu, piše portal Objavi.ba.

Za to vrijeme u Bosni i Hercegovini, daleko od pažnje medija, za NK Orahovica 74 redovno nastupa igrač koji je tek četiri godine mlađi od Miure. Ovaj klub iz Orahovice Donje kod Gračanice koji se takmiči u Drugoj nogometnoj ligi Federacije BiH može se pohvaliti kako u njegovom veznom redu igra vjerovatno najstariji igrač na ovim prostorima – Nermin Karić, rođen 1971. godine!

Kuriozitet je da je NK Orahovica 74 osnovan, kako mu stoji u imenu, 1974. godine, pa je tako pedesettrogodišnji Nermin tri godine stariji od kluba u kojem nastupa i u kojem je počeo karijeru koju još ne namjerava okončati. Ljubav prema lopti je jača od godina, a Nermin kaže kako dobru formu duguje zdravom sportskom životu bez cigareta i alkohola, zdravoj ishrani i redovnim napornim treninzima.

Najprije je zaigrao kao dječak od četrnaest godina uz specijalnu dozvolu, a prve utakmice kao senior odigrao je u sezoni 1988/89. Nju pamti po utakmicama koje je igrao protiv Sulejmana Halilovića, zvijezde sjevera Bosne koja se po završetku profesionalne karijere u Crvenoj Zvezdi i Rapidu iz Beča te godine vratila u dobojsku Slogu. Nermin je od početka karijere pa do sad igrao na poziciji zadnjeg veznog igrača, a igrao je i za Bratstvo iz Gračanice, Gradinu iz Srebrenika, Radnički iz Lukavca, te tuzlansku Slobodu.

„U Slobodu me doveo trener Abdulah Ibraković ali sam tamo ostao samo jednu sezonu. Razvijao sam uporedo svoj privatni posao pa mi je puno više odgovaralo da se vratim u Radnički, zatim opet u Bratstvo i na kraju opet tamo gdje je sve počelo, u Orahovicu“, priča nogometni veteran koji je uz sport razvio biznis u trgovini.

Uz Ibrakovića, od trenera koji su ga trenirali izdvaja Mustafu Hukića, te posebno Midhata Memiševića: „Memišević je išao baš na ono što ja volim, na snagu, a ostalo je dolazilo samo od sebe. Ja sam uvijek volio malo grublju igru, fizički nogomet.“

Danas i Nermin radi trenerski posao, asistira treneru kluba i svojim iskustvom i autoritetom djeluje kao trener mlađim igračima na terenu. Posebno je ponosan na to što NK Orahovica 74 stvara talente i u ženskom nogometu. Čak četiri djevojčice ponikle u ovom klubu danas igraju u Premijer Ženskoj ligi BiH, nastupajući za Radnik iz Bijeljine, Slobodu iz Tuzle, te Fortunu iz Živinica. Uz to, njihova Lamija Oštraković (Sloboda) nastupa za U-19, a Selma Hasić (Radnik) za „A“ žensku nogometnu reprezentaciju.

Nermin Karić, čiji je profesionalizam nedavno istaknut na Facebook stranici Prva liga, ističe kako je rad sa mladima prioritet u razvoju kluba. „Gradimo klub na zdravim osnovama, imamo kvalitetne sponzore koji nas prate i ambicija nam je plasman u Prvu ligu Federacije. Preduslov za to je postojanje svih mlađih kategorija, i sad imamo i pionirski i omladinski pogon, tako da u idućem periodu treba ozbiljno računati na nas“, govori o planovima kluba koji trenutno ulaže i u proširenje stadiona i drugu klupsku infrastrukturu.

Trenutno NK Orahovica 74 očekuje proljetnji dio prvenstva u koji ulaze sa treće pozicije na tabeli Druge lige FBiH – Sjever, a u prvom kolu nastavka ih očekuje drugoplasirani NK Svatovac iz Poljica. Nermin Karić najavljuje žestoku borbu za vrh tabele, vjeruje da u idućih par godina njegov može izboriti Prvu ligu Federacije BiH, i teže utakmice sa poznatijim protivnicima koje on sigurno nema namjeru posmatrati sa tribina.