Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković-Lepić (NS) "dramatično" je plasirala informaciju kojom za nerad Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine lažno optužuje opoziciju.

Naime, Mirjana Marinković-Lepić (NS) je jučer izjavila da se već dugo čeka da se verificira sastav Komisije odgovorne za reviziju (Komisija oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine) od strane Komisije za izbor i imenovanja. Izjavila je da Komisija za izbor i imenovanje odavno nije održala sjednicu, a razlog za to su blokade od opozicije.

Nerad ili blokiranje rada Komisije za izbor i imenovanja nekako je povezala sa neizborom članstva Komisije odgovorne za reviziju.

"Već je prošlo skoro 16 mjeseci od konstituirajuće sjednice Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH, a još nikada nisu imenovani članovi Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju Parlamenta FBiH", ustvardila je Marinković-Lepić.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Eldar Čomor (SDA) i član Komisije za izbor i imenovanje istaknuo je da izjave Mirjane Marinković-Lepić odišu neznanjem i neinformiranošću.

“Koristim priliku da podsjetim i nju i njene ‘trojance’ da je na 4. redovnoj sjednici Komisije za izbor i imenovanja, održanoj 14.03.2023. godine, izglasan prijedlog odluke o izboru članova u Parlamentu komisiju odgovornu za reviziju.  Ovaj prijedlog odluke je izglasan prije prekida 4. redovne sjednice Komisije za izbor i imenovanja i 6. tačke izmijenjenog Dnevnog reda koja se odnosila na izbor sudije Ustavnog suda BiH. Izglasani prijedlog odluke nikada nije poslan na Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. Nije, jer se ubrzo nakon toga shvatilo da su u tu komisiju imenovani i članovi buduće opozicije (SBiH, NES) koji su postali nepoželjni i čiji bi rad u toj komisiji mogao biti problematičan i neusklađen sa interesima ‘trojke’ i HDZ-a”, kazao je Čomor.

On dodaje da je danas godišnjica izglasavanja prijedloga odluke o izboru članova u Parlamentu komisiju odgovornu za reviziju. Jedini odgovorni i isključivi krivci za neizbor ove komisije su Mirjana Marinković-Lepić i Mladen Bošković, jer prijedlog odluke Komisije za izbor i imenovanja nikada nisu dostavili Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Kako se u parlamentarnoj proceduri ne bi našla već izglasana Odluka, ovih dana su pokrenuli i ponovni izbor već izabrane Komisije odgovorne za reviziju. U njoj neće biti mjesta za pojedine kolege iz sadašnje opozicije, ali zato hoće za Mirjanu Marinković–Lepić”, kazao je Čomor.