Nakon što se proteklih dana pojavila informacija da je bosanski jezik ugrožen u Kantonu Sarajevo novom obrazovnom reformom, reagirala je Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje u Vladi Kantona Sarajevo.

Naime, objavljeno je da će se sarajevskim osnovcima u nižim razredima učenje organizirati kroz kompilaciju sadržaja naslanjajućih predmeta pa oblast Priroda i nauka oko nas uključuje Matematiku, Moju okolinu i Informatiku. Istraživanje i stvaralaštvo uključuje Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kultura religija i Vjeronauku. Područje aktivnosti i stvaralaštva uključuje Likovnu kulturu, Muzičku kulturu i Tjelesni i zdravstveni odgoj.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS potvrdili su da predmeti ostaju isti, no roditelji su smatrali da je ovo samo početak prakse čiji je cilj napad i oduzimanje prava na jezik.

Hota-Muminović navodi da su se i ranije, kada se nešto novo najavljivalo, širile dezinformacije.

˝Kada smo prošle godine objavili da će svi učenici od 5. do 9. razreda dobiti besplatne udžbenike, po društvenim mrežama proširila se laž da će djeca iz tih udžbenika učiti da porodica može biti ´mama i tata, mama i mama i tata i tata´. Kada smo ove godine objavili da će svi učenici osnovnih škola dobiti besplatne udžbenike, širi se laž da smo ukinuli predmet Bosanski jezik, a negdje čak da smo ukinuli bosanski jezik u Kantonu Sarajevo. Poznate kuhinje, poznati kuhari, poznate metode. Smeta im rad. Nerad i nered im gode, jer od tog haosa oni veoma dobro žive˝, smatra ministrica.

Ona je u svojoj objavi na Facebook-u istaknula da se mora snažno raditi na medijskoj i informacijskoj pismenosti.

˝Moramo se osloboditi navika da drugi za nas čitaju, da drugi za nas misle. Bosanski jezik je i moj jezik, jezik mojih roditelja, moje djece. Predmet Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost (što je njegov puni naziv već dugi niz godina) nije i neće biti ukinut, što smo već ranije naglasili demantujući laži. Ponavljat ćemo koliko god treba puta, jer laž neće pobijediti istinu˝, zaključila je Hota-Muminović.