Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da je bila strateška greška Njemačke i Francuske kada su se 2008. godine usprotivile ukrajinskom pristupanju NATO-u.

Sada njegova zemlja plaća za tu grešku. "Da smo članica NATO-a, ovaj se rat ne bi dogodio", rekao je za američki NBC u emisiji "Meet The Press".

Kuleba je također optužio Njemačku da nije pružila potporu njegovoj zemlji jer još uvijek razmišlja u kategorijama odbrambenog i ofanzivnog oružja kada se radi o vojnoj opremi.

"Da nismo izgubili puno vremena u raspravama o pitanju odbrambenog naspram ofanzivnog oružja i šta Ukrajini treba a šta ne treba, sada bismo bili u drugačijoj poziciji, u snažnijoj poziciji", rekao je.

Ukrajinski je šef diplomatije naglasio da njegova zemlja predlaže "pošten dogovor" NATO-u i Zapadu.

"Dajte nam sve što nam treba. A mi ćemo se boriti tako da vi ne trebate ući u borbu kada (ruski predsjednik Vladimir) Putin odluči testirati članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora", istakao je Kuleba.

Govorio je o članku koji kaže da je napad na bilo koju članicu NATO-a napad na sve. Kako Ukrajina nije članica NATO-a, ne može tražiti pomoć u skladu s tim člankom.

Kuleba je rekao da se Ukrajinci znaju boriti, ali da im treba oružje za borbu protiv ruskih snaga.