Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir zahtijevao je od Jevreja da upadnu u džamiju Al-Aqsa u posljednjih deset dana Ramazana, javljaju izraelski mediji.

Izraelski Kanal 13 objavio je da je “Ben-Gvir zahtijevao ukidanje dobro poznate politike u Izraelu i dopuštanje Jevrejima da upadnu u džamiju Al-Aksa tokom posljednjih deset dana Ramazana”.

Otkrilo je da su službenici sigurnosti obaviješteni o Ben-Gvirovom zahtjevu prije nego što vlada raspravlja o ovom pitanju u naredne dvije sedmice.

U svjetlu pojačanih upozorenja o napadima na muslimane tokom svetog mjeseca, visoki vladini zvaničnici izrazili su zabrinutost rekavši: „Jasno je da premijer na kraju neće prihvatiti Ben-Gvirov stav, ali sam njegov zahtjev da se odstupi od status quo koji je bio norma posljednjih godina dovest će do 'dodatnih i nepotrebnih poremećaja'.”

Palestinska novinska agencija Wafa navela je u izvještaju objavljenom prošlog ponedjeljka da su izraelske snage prvog dana Ramazana postavile bodljikavu žicu na zid oko područja Lavljih vrata pored kompleksa džamije Al-Aksa.

Prije toga, okupacione snage su uvele ograničenja na ulazak palestinskih vjernika u muslimansko sveto mjesto na teravih-namaz.