Velika američka korporacija “Mondelēz” suočava se sa sve većim bojkotom među nordijskim zemljama zbog svog prisustva u Rusiju.

“Mondelēz” je jedan od najvećih svjetskih proizvođača grickalica, a među bredovima ove korporacije nalaze se Milka, Oreo, Tablerone, Philadephia, Barni, Jacobs, Tuc i 7day.

Ova kompanija je s nizom svojih proizvoda široko rasprostranjena i u Skandinaviji. Nakon što su bojkot “Mondelēz” brendova najavile mnoge prevozničke kompanije, poput SAS-a i Norwefian Aira, te različiti hotelski i trgovački lanci, Ministarstvo vanjskih poslova Norveške saopćilo je ove sedmice da se planira sastati s kompanijama s obje strane bojkota, ali nije preporučilo rješenje. “Na kompanijama i pojedincima je da donesu nezavisne odluke o tome šta će kupiti i s kim će trgovati”, rekao je državni sekretar Erling Rimestad.

Iako su neke zapadne kompanije prodale svoju rusku imovinu nakon invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine, druge kao što je “Mondelēz” ostale su prisutne u Rusiji.

Nordijske kompanije rekle su da je njihova odluka da prestanu s prodajom “Mondelēz” proizvoda zasnovana na ovogodišnjoj najavi ukrajinske Nacionalne agencije za prevenciju korupcije da stavi “Mondelez” na crnu listu. Ta organizacija je u maju označila “Mondelēz” kao neprijatelja Ukrajine, nazvavši kompaniju “međunarodnim sponzorom rata” zbog njene odluke da ostane u Rusiji.

“Coop Norge”, drugi najveći trgovac hranom u Norveškoj, objavio je u subotu da će tražiti savjet od norveške vlade prije nego što donese bilo kakvu odluku.

“Mondelēz”, čije je sjedište u Chicagu, u saopćenju je naveo da ne prodaje ruske proizvode u Norveškoj i da bi zvanične smjernice trebale biti zasnovane na objektivnim kriterijima koji jednako tretiraju sve kompanije.

Iz “Mondelēza” su rekli da su zadržali “ograničenu” aktivnost u Rusiji ali da su zaustavili ulaganja i oglašavanje, te su osudili rat.

“‘Mondelēz International’ poštuje sve političke odluke i sankcije i nastavit će razmatrati neophodne prilagodbe operacija kako bi osigurao potpunu usklađenost”, dodaje se.

(Izvor: Reuters)