Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela u februaru 2022. godine, imala je reperkusije u gotovo svim političkim, društvenim i ekonomskim sferama. Sport je također pogođen, a primjer za to je Chelsea. Sankcije protiv ruskih biznismena dovele su do toga da je Roman Abramovič morao prodati klub nakon 19 godina vlasništva, što je dovelo do dolaska novog vlasnika: Todda Boehlyja.

U maju 2022. godine konzorcij predvođen ovim američkim biznismenom preuzeo je vlasništvo nad klubom u operaciji teškoj oko pet milijardi eura, najvišoj cifri u historiji jedne sportske franšize. Bila je to samo najava ekonomske aktivnosti kluba koji je bio prvak Evrope 2021. a sezonu godinu dana kasnije završio na trećem mjestu u Premier ligi.

Amerikanac je želio ostaviti trag. Tokom prošlog ljetnog prelaznog roka Chelsea je isplatio više od 280 miliona eura za kupovinu igrača poput Fofane (80), Cucurelle (65) ili Sterlinga (56), navodi portal specijaliziran za transfere 'Transfermarkt'. Jedva mjesec dana nakon njegove prve sezone, došao je Boehlyjev prvi preokret. Odlučio je smijeniti Thomasa Tuchela, trenera koji je osvojio Ligu prvaka.

Unatoč promjeni, ekipa nije pokazala nikakav napredak. Chelsea je na početku zimske tržnice bio deseti i jedanaest bodova udaljen od plasmana u Ligu prvaka. Tada je Boehly napravio revoluciju na fudbalskoj sceni izvadivši svoj novčanik u božićnom prelaznom roku, što je vrijeme koje klubovi tradicionalno koriste za male popravke ili prilagodbe kako bi poboljšali ekipu.

Vlasnik Chelseaja je obnovio sastav. Gotovo 330 miliona eura raspodijeljeno je na osam igrača s ciljem promjene smjera momčadi. Čak 121 milion je plaćen Enzo Fernández a 70 Ukrajinac Mykhailo Mudryk. Međutim, nije previše pomoglo, sezonu je klub završio na dvanaestom mjestu, 27 od Lige prvaka. Nije bilo dvojbe o tome kojim će se smjerom Boehly zaputiti ovog ljeta.

Londonski klub već je potrošio 385 miliona. Stamford Bridge ima osam novih lica, među kojima su Moisés Caicedo (116), Romeo Lavia (62) i Christopher Nkunku (60), a u to treba dodati i dolazak Pocchetina za novog trenera. U godinu i četiri mjeseca kao vlasnik Chelseaja, Todd Boehly potrošio je gotovo milijardu eura, tačno 996,59 miliona.