Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović tokom današnje svečane akademije povodom obilježavanja 32. godišnjice osnivanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GSOSRH) u Ministarstvu obrane (MORH), u svom se govoru osvrnuo i na migrantsku krizu te najavu Slovenije o postavljanju više kontrolnih punktova na granici s Hrvatskom kako bi se suzbio ulazak većeg broja nezakonitih migranata u prostor EU-a. Istaknuo je kako ti migranti u Hrvatsku uglavnom nezakonito ulaze iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je na anketu koja je nedavno provedena u Hrvatskoj, a koja pokazuje da oko 90 posto hrvatskih građana podržava ovaj slovenski postupak.

"Imamo ono što imamo, sve zato što Bosna i Hercegovina ne može odraditi posao funkcionalne države. Možda oni sami nisu krivi za to, ali to je u hrvatskom neposrednom susjedstvu, u hrvatskom abdomenu. Druga država, da budemo potpuno jasni, nemamo nikakve ambicije, nikakve planove s BiH, ali reda mora biti, jer se to na kraju prebija preko naših leđa, naše reputacije i ugleda, naše sigurnosti, imovine naših građana i njihovih strahova i nesigurnosti onih koji žive u tom prostoru. Rješenje bi bilo BiH preko reda, jer pametni razmišljaju unaprijed kada je moguće, približiti tim integracijama što prije, integrirati ih u EU, razbiti nekakvu iluziju odnosa bosanskih Srba s Moskvom koji nikad nisu postojali niti će postojati, to je obična bajka, ali za to nema apetita, znanja, državništva. BiH može sutra postati članica EU, sutra, a da niko ne primijeti, i 90 posto problema riješeno", izjavio je hrvatski predsjednik.

Poručio je kako je tzv. srpski problem "glupost", ali i kako od Europske unije ne treba puno očekivati.

Milanović je naveo kako BiH u EU treba integrirati na osnovi Daytonskog sporazuma te poručio kako se taj sporazum ne može mijenjati odlukama Europskog suda za ljudska prava te kako taj sud ne može nalagati BiH promjenu vlastitog Ustava.

"To je opasna rabota. Onda se time koristi privatni član Predsjedništva BiH Komšić koji hrvatsku vlast uspoređuje s Putinom, jer kao ne priznaje europske institucije. Ne priznajemo pravnu hajdučiju i borit ćemo se svim demokratskim i mirnim sredstvima", rekao je Milanović.

Dodao je kako je Hrvatska stranka Daytonskog sporazuma, kao i Beograd, ali kako nije prisutna u BiH sa svojim snagama.

"Ako na to ima pravo Turkiye, koja nije susjed niti članica i stranka Daytonskog sporazuma, a itekako je interesno upletena u događanja u BiH, i identitetski, što im ne odričemo, međutim Europska komisija kaže da Hrvatska ne može biti unutra", rekao je Milanović.

Pozvao je na "drskiji i odlučniji stav" hrvatske vlade po ovom pitanju, dodavši kako se sva ta pitanja, kao i pitanje stanja na Kosovu, tiču Hrvatske vojske.