Oko 40 miliona Afrikanaca svakog dana šalje novac rođacima u domovini. Diljem svijeta oko 800 miliona ljudi imalo je koristi od gotovo 596 milijardi eura koje su im 2022. poslali njihovi rođaci, prema podacima Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za poljoprivredni razvoj (IFAD). Brojka je porasla u poređenju sa više od 557 milijardi eura poslanih 2021. godine.

Kao i prethodnih godina, u 2022. nešto manje od trećine doznaka (183 milijarde eura) otišlo je u investicije, a većina gotovine iskorištena je za podmirenje osnovnih potreba.

Prema Alvaru Lariju, predsjedniku Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), poboljšanje tehnologije značilo je da se doznake ne koriste samo za pokrivanje osnovnih potreba. “Omogućuje primateljima da ulažu umjesto da konzumiraju sve što se pošalje. To im zauzvrat daje pristup kreditima, osiguranju i državnim obveznicama.“

Predsjednik IFAD-a potvrđuje da oko 1,6 milijardi eura doznaka dnevno pritječe u zemlje s niskim i srednjim dohotkom, što nudi mogućnosti razvoja. Analize iz 71 zemlje pokazuju značajne učinke doznaka na smanjenje siromaštva: povećanje doznaka od 10% po stanovniku dovodi do smanjenja udjela siromašnih od 3,5% prema podacima UN-a. “Polovina, oko 800 miliona eura, namijenjena je poljoprivredi i ruralnom razvoju. Moramo promijeniti svoju percepciju i prepoznati radnike migrante i investitore iz dijaspore kao bitne doprinositelje razvoju, posebno kada je riječ o prilagodbi na učinke klimatskih promjena”, smatra Lario.

IFAD kaže da je Afrika i dalje najskuplja regija na svijetu za slanje novca, unatoč činjenici da u 15 od 54 zemlje doznake predstavljaju više od 5% njihovog BDP-a. Kontinent prima više od 97 milijardi dolara godišnje od više od 40 miliona afričkih migranata diljem svijeta. Međutim, troškovi slanja novca značajno su smanjeni, a prosječna provizija za prijenos u zemlju na kontinentu iznosi 8,46%, prema podacima Svjetske banke. Postotak koji je još uvijek daleko od cilja od 3% provizije postavljenog u Ciljevima održivog razvoja za 2030., te iznad globalnog prosjeka od 6,3%.