Hrvatska je ostala bez kontrolnog paketa dionica velike, jedine i za poljoprivredu strateški važne firme – kutinske Petrokemije.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, sedmicama se držalo u tajnosti kako se realizirao postupak povećanja temeljnog kapitala i izdavanje Petrokemijinih novih dionica.

Sada su procurile brojke o ulaganjima države, čiji je udjel kroz nekoliko firmi i institucija prelazio 45 posto u dosadašnjoj vlasničkoj strukturi, a investirale su nešto više od 12 miliona eura.

Nepoznanicom je ostalo koliko je dionica upisao i uplatio većinski vlasnik, turska grupacija Yildirim, a sada se pokazuje i da su te informacije za državu neugodne. Yildirim je u postupku uspio premašiti procjene da će kroz dokapitalizaciju steći gotovo 75-postotni udjel.

Investirano je ukupno 128,9 miliona eura, u čemu je Yildirimov udjel iznosio 116,8 miliona. Time je udjel države skliznuo na 20 posto. Došlo je, naime, do velikog propusta države.

Navodno su novi turski vlasnici koji su se obvezali na dokapitalizaciju firme prevarili državu i resorno ministarstvo koje je ulaganjem više od 12 miliona eura namjeravalo zadržati kontrolni vlasnički paket, što se nije dogodilo. Naime, Turci su mimo dogovora iznenadnim finansiranjem na berzi preuzeli upravljanje kutinskom firmom.

Još u februaru, kada je na nivou resornih ministarstava finansija i ekonomije odlučeno da će se prihvatiti Yildirimov prijedlog financijskog jačanja Petrokemije, utvrđeno je i da će se prije samog upisa dionica usuglasiti i konačne kalkulacije ovisno o visini uloga turskog suvlasnika.

Ulaganja su se trebala kretati unutar predloženih okvira između 70 i 140 miliona eura, čime bi se temeljni kapital kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva podebljao s 55 miliona na 125 do 195 miliona eura.

Takav finansijski okvir za dokapitalizaciju usaglašen je odlukom glavne skupštine, a postupak je, dakle, rezultirao gotovo rekordnim ulaganjem, sada je podignut na 183,9 miliona eura. No, cilj, a to je zadržavanje kontrolnog paketa, državni dioničari nisu ostvarili.

Pogreška se, kako se ispostavlja, dogodila u koracima. Suprotno previđenom, državni dioničari svoje dionice uplatili su prije Yildirima, ostavivši mu time i mogućnost veće uplate. Nije tajna da Yildirim od samog početka pregovora o ulasku u Petrokemiju preuzimanjem firme Terra Mineralna gnojiva od Ine i PPD-a (koja posjeduje 54,52% dionica Petrokemije) otvoreno komunicira da je zainteresiran za 100-postotno vlasništvo, ali država nije imala jasan stav oko svoje pozicije u Petrokemiji.

Upravo zbog postojanja nepovjerenja između dva glavna partnera u Kutini, pravni stručnjaci smatraju da je prije donošenja odluka skupštine ili na skupštini trebalo čvršće utvrditi daljnje odnose države i Yildirima, a svakako je, tvrde, država morala pratiti većinskog dioničara, kako bi zadržala svoju ciljanu poziciju.

Ovako je uplatom prije Yildirima pristala svojevoljno na rizik i izgubila kontrolu nad procesom te, uvjeravaju znalci trgovačkog prava, nema više pravnog prostora za manevar. Opcija koja državi preostaje da popravi grešku i vrati, odnosno ponovno stekne kontrolu u Petrokemiji tek su razgovori s Yildirimom.

No, to se, kažu sugovornici, svodi na dobru volju većinskog suvlasnika, koji se, premda upoznat sa željom da država želi zadržati kontrolu, nakon svega ipak odlučio upisati veći broj dionica što nije u duhu partnerstva pa je pitanje ishoda takvih razgovora.

Provedeni postupak nije moguće poništiti, a pitanje je mogu li koristiti eventualni pritisci države na koje se neki pozivaju, budući da kao strani investitor Yildirim može, primjerice, pokrenuti pravne sporove i tražiti zaštitu na međunarodnim sudovima.

Pravnici upozoravaju da je, s obzirom na to da je država, kada je već utvrdila da joj Petrokemija predstavlja firmu od posebne važnosti, prije dokapitalizacije trebala u statutu urediti odnose i zacementirati svoj status kontrolora, te si osigurati da ni u kojem slučaju ne može ostati bez kontrolnog paketa ili prava koja on donosi.

Druga mogućnost bila je ugovoriti odnose s Yildirimom na način kako su, primjerice, ugovoreni s Molom u slučaju Ine. Naravno, ovaj put u svoju korist. Sasvim sigurno će se otvoriti velika rasprava o ovoj temi, jer logično je pitati se zašto je država investirala još 12 miliona eura da bi se njezin vlasnički udjel prepolovio?

Sindikat radnika Petrokemije ne prihvaća takav ishod. Željko Klaus iz Sindikata energetike, kemije i nemetala rekao je za HRT da je država krivo vodila priču oko dokapitalizacije i naivno je ostala bez kontrolnog paketa. Dodaje da nakon što je donesena odluka o dokapitalizaciji, održano je nekoliko sastanaka između turske kompanije i predstavnika ministarstva ekonomije.

– Bili smo uvjeravani kako je sve dogovoreno te da će se država zadržati na 25+1. Važno je da država ima kontrolni paket iz razloga je taj da se ne smije dopustiti da Petrokemija kao jedini proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i okolici, dođe u poziciju da netko s njom može učiniti što god želi. Ja ne prejudiciram da će novi vlasnici učiniti nešto takvo, ali je nevjerovatno da ostanemo bez kontrole i da nemamo mehanizme da spriječimo vlasnika da uništi firmu – rekao je Klaus.