Zahvaljujući dobroj volji bh. javnih ličnosti iz svih dijelova društva koji su nesebično izdvojili svoje vrijeme i pristali biti No Nation Fashion (NNF) modeli, uspjeli smo u stvaranju novogodišnje Wearinittogether čarolije za osobe u pokretu (migrante, op. ur), saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

“Barem nakratko zamijenivši privremene prihvatne cente sa svjetlima studijskog reflektora, uljepšali smo dane, i ispunili umalo nedosanjane dječije snove migrantima koji se trenutno nalaze na području BiH, a koji su željeli barem jedan dan nositi dizajnersku odjeću i pokazati istinsko značenje inkluzivnog puta mode. Rame uz rame, ruka u ruci, pokazali smo da smo svi zajedno u Wearinittogether, slaveći inkluziju i modu nastalu zajedničkim trudom bh. dizajnera i ljudi u pokretu”, navode iz IOM-a

No Nation Fashion kreacije nastajale su u kutkovima za šivanje u prihvatnim centrima u Blažuju, Ušivaku i Miralu… Naime, u jeku pandemije IOM je migrantima pružio priliku da poprave i presvuku svoju odjeću, da naprave zaštitne maske koje spašavaju živote. Od jedne ideje, nastala je druga, u radionicama za šivenje održavani su i terapeutski razgovori, koji su znali biti lijek za napaćene duše onih koji putuju u potrazi za boljim životom.

Šivenje kroz terapiju postalo je nešto mnogo veće: prilika ljudima u pokretu da nam prikažu svoje kulturno naslijeđe. Tradicionalne tehnike šivenja, boje i stilovi iz zemalja porijekla migranata počele su da se ugrađuju u prve nacrte dizajna kroz kreativne radionice, zahvaljujući saradnji s lokalnim dizajnerima. Radionice za šivenje postale su mali modni ateljei, označavajući početak jednog važnog inkluzivnog modnog putovanja. Pokrenuta kroz energiju tima okupljenog oko IOM-a, ova modna bajka je evoluirala u živu stvarnost poznatu kao No Nation Fashion brend, piše magazine Gracija.

Ovaj inkluzivni put mode ima i jedinstvenu poruku: “Wearin’it Together!” (Nosimo zajedno ili U ovome smo zajedno, u slobodnom prevodu). Brend No Nation Fashion utjelovljuje stav da je migracija transformativna sila, koja može donijeti nove mogućnosti ne samo za migrante već i za zajednice domaćina. No Nation Fashion nosi univerzalnu poruku da kreativnost nadilazi geografske, kulturne i društvene granice. To je zajednički napor talentiranih osoba iz različitih sredina, koje dijele svoja znanja, vještine i kulturnu baštinu kako bi stvorili nešto značajno i obogaćujuće. No Nation Fashion je svjedočanstvo moći saradnje i raznolikosti u modnoj industriji, pokazujući ljepotu i potencijal koji nastaje kada se različite kulture udruže.