Krize su realnost života u Bosni i Hercegovini, ali nadam se da ćemo neke nove izbjeći malo intenzivnijom komunikacijom, kazao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović odgovarajući na upit smatra li da bi moglo doći do nove krize zbog ultimatuma kojeg je predsjednik entiteta Republika srpska Milorad Dodik postavio Ustavnom sudu BiH.

“Mi smo sinoć imali sastanak s gospodinom Sattlerom, a ja sam jučer imao odvojeno sastanak s gospodinom Murphyjem gdje smo tražili rješenja kako nakon šest mjeseci od izbora ne upasti u novu krizu, nefunkcioniranje vlasti, i mislim da ćemo naći rješenje za to. Mi svake tri-četiri godine imamo neke slične istupe, nekad je neki drugi problem, ovaj put je Ustavni sud i treba ozbiljno razmotriti sve te probleme. Siguran sam da dobar dio onoga što smo obećali predstavnicima Evropske unije možemo sustići, a primarno se odnosi na sve ono što nam je preduvjet oko kandidatskog statusa, ali uvjet je da to ne pomjeramo nego da u julu kroz Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu usvojimo bar tri ili četiri zakona iz one ključne grupe prioriteta, misleći na Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sukobu interesa, Zakon o sudovima i još puno drugih stvari”, kazao je Čović.

Dodao je kako “misli da su u Federaciji i veća iskušenja”.

“Zbog toga smo se sinoć odvojeno sastali, uvjetno rečeno 'Trojka' i mi iz HDZ-a s gospodinom Sattlerom, da ukažemo da prvo u 'svojoj kući' moramo uraditi da sve funkcionira ako želimo kritizirati druge. Ne može se dogoditi da Parlament FBiH ne funkcionira, a kritiziramo nekog drugog, evo ovdje nemate tih problema. To je moj pristup, hajdemo mi to uraditi kod sebe, kada obećamo da ćemo izabrati suca Ustavnog suda u FBiH, što ga ne izaberemo, što pričamo o drugom dijelu Ustavnog suda? To četiri mjeseca čeka na izbore, igramo neke igre. Moramo pokazati da smo mi u Federaciji, gdje nema Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u stanju provoditi ono što smo dogovorili i usaglasili s međunarodnom zajednicom, da bi onda mogli malo intenzivnije pričati o nekom drugom. Federacija mora do kraja profunkcionirati, ovdje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu također moramo konačno napraviti novu vladu, a partnerima s kojima smo napravili vlast na nivou BiH i Federacije rekli smo da na tu temu ima smisla razgovarati možda još nekoliko dana, a poslije ta ograničenja ne trebaju postojati”, kazao je Čović.

Istakao je kako s optimizmom gleda na idućih mjesec dana kada bi se puno stvari trebalo uraditi.

“Svi predstavnici HDZ-a BiH stoje kao jedan blok. Mi želimo takav blok imati i s druge strane, a ne da stalno nagađamo ko će u tom bloku na neki način izigrati dogovor, misli drugačije ili kako već se ponaša posljednjih par mjeseci. Ja s optimizmom gledam na narednih mjesec dana kad bi se puno stvari trebalo odraditi. Mislim da i gospođa Eichhorst početkom jula dolazi u BiH. Ona ima posebne zadatke, s nama je bila svojevremeno oko Izbornog zakona, za koji smo kazali kako u narednih sedam-osam dana moramo pokrenuti proceduru izmjena Izbornog zakona. Odredili smo jednu komisiju koje mora početi raditi, odnosno napraviti plan šta će uraditi u tih pet ili šest mjeseci jer to je rok. To je opet Federacija, odnosno opet nemamo onog drugog partnera koji "smeta". Ovdje nam niko ne smeta, zašto ne radimo? Nadam se da ćemo te neke nove krize izbjeći malo intenzivnijom komunikacijom”, kazao je Čović.

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu jučer je održan sastanak koalicionih partnera u Federaciji Bosne i Hercegovine, HDZ-a i “Trojke”.

Sastanku su prisustvovali kao delegacija HDZ-a Dragan Čović i Borjana Krišto, predsjednik Naše stranke Edin Forto, Denis Zvizdić iz Naroda i pravde i iz SDP-a Nermin Nikšić i Nerin Dizdar.

Niko od prisutnih nije se htio obratiti javnosti. Navodno je takav bio dogovor svih aktera.

U međuvremenu je američki ambasador u BiH Michael Murphy u svom novom blogu uputio oštre kritike predsjedniku HDZ-a Dragana Čovića zbog drugog bitnog pitanja, a to je odnos prema pitanju plinovoda Južna interkonekcija.

Istakao je da su Čović i njegov HDZ uskratili podršku preduzeću BH-Gas angažiranom i na izgradnji spomenutog plinovoda te je optužio Čovića da po ovom pitanju slijedi svoje interese.

“Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji od strane HDZ-a desila se nakon što je ova stranka glasala za isti zakon u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 2021. godine. Uprkos dobroj volji koalicionih partnera u FBiH da se ide dalje sa projektom, Čović je izabrao da slijedi sopstvene interese, a ne interese stanovnika FBiH”, ustvrdio je Murphy.

Čović i HDZ su, njegov je stav, zanemarili odgovornost koju predstavlja učešće u vlasti kontinuiranim odbijanjem da se uključe u važne aktivnosti unapređivanja upravljačke strukture u BH-Gasu, što bi kompaniji omogućilo da provede ovaj projekat. Tvrdi da HDZ želi uspostaviti drugog operatera - kompaniju za distribuciju plina, a koji će biti pod etničkom kontrolom, nadovezao se, Hrvata.

“Umjesto da se krene dalje sa BH-Gasom, jedinom kompanijom koja ima kapacitet i koja je spremna da preuzme ovaj projekat kao izvođač, HDZ sada insistira na uspostavi drugog operatera za transport gasa pod etničkom kontrolom Hrvata. Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i sa tehničkog i sa ekonomskog stanovišta”, zaključio je.