Meta je u četvrtak uklonila Instagram račune koji pripadaju iranskom vrhovnom vođi Aliju Khameneiju nakon višemjesečnog pritiska proizraelskih skupina.

Khameneijev račun na perzijskom jeziku imao je više od 5,1 miliona pratitelja, dok je njegov račun na engleskom jeziku imao više od 204.000.

"Uklonili smo ove račune zbog opetovanog kršenja naših pravila o opasnim organizacijama i pojedincima", rekao je glasnogovornik Mete za Middle East Eye nakon uklanjanja računa.

Prema politici, Meta sa svojih platformi uklanja "organizacije ili pojedince koji proglašavaju nasilnu misiju ili su uključeni u nasilje".

Ponovljeni su pozivi iranske opozicije i proizraelskih boraca da se zabrane Khameneijevi računi na društvenim mrežama, osobito nakon napada koje je predvodio Hamas 7. oktobra u južnom Izraelu.

Iako su i Iran i SAD zanijekali da je Islamska Republika bila upletena u napade, Khamenei je optužen da je na društvenim mrežama hvalio incident u kojem je poginulo oko 1140 ljudi.

Također je javno podupirao palestinski otpor protiv izraelskog bombardiranja Gaze, kao i napada na brodove u Crvenom moru od strane jemenskih Husi pobunjenika.

Khameneiju, koji je na vlasti od smrti svog prethodnika Ruhollaha Khomeneija 1989., prethodno su suspendirani računi na Instagramu 2019., ali su kasnije vraćeni.

Meta je prethodno bila uhvaćena u kontroverze 2023. oko iranskog vladara nakon što je rekla da će dopustiti objavljivanje popularnog protuvladinog slogana "Smrt Khameneiju" na svojim platformama.

Ovaj potez uslijedio je nakon masovnih protesta diljem Irana zbog smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini nakon njezina uhićenja zbog "neprikladnog hidžaba".

Facebook, Twitter i drugi društveni mediji zabranjeni su u Iranu dugi niz godina, iako su korisnici zaobišli ograničenja korištenjem VPN-ova.

Unatoč zabrani, brojni iranski dužnosnici - uključujući Khameneija - imali su račune na platformama.

Mohammad Marandi, akademik i bivši savjetnik iranske vlade, optužio je Metu za licemjerje jer je rekao da se izraelski dužnosnici nisu suočili sa sličnim ograničenjima zbog svoje podrške akcijama svoje zemlje u Gazi.

"Mnogim hiljadama Iranaca, uključujući mene, suspendirani su ili izbrisani računi na Facebooku i Instagramu. Dakle, ovo nije neočekivano", rekao je za MEE.

"Ayatollah Khamenei je jedini svjetski vođa koji podržava i osnažuje otpor u Palestini. To je njegov zločin", rekao je on.