Kompanija Mercedes-Benz će ponuditi vlasnicima električnih automobila koja proizvode uslugu online pretplate u SAD-u kako bi, vjerovali ili ne, bili brži.

Za godišnji izdatak od 1.200 dolara bez uračunatih poreza, što iznosi oko 2.250 KM, ovaj automobilski gigant će omogućiti nekim od svojih vozila da ubrzaju 0-100km/h jednu sekundu brže.

Do toga je došlo nakon što je rivalski proizvođač BMW ranije ove godine ponudio mogućnost pretplate na grijanje sjedišta.

Ova opcija trenutno je dostupna u SAD-u na modelima Mercedes-EQ EQE 350 i EQS 450, kao i na njihovim SUV modelima. Kako je objašnjeno na online trgovini Mercedesa, ova značajka povećat će snagu motora automobila, kao i okretni momenat.

Sve u svemu, procjenjuje se da će mogućnost pretplate doprinijeti unapređenju ovih segmenata za 20-24 posto, što će omogućiti, primjerice, SUV-u Mercedes-EQ 350 da ubrza od 0-100km/h za oko 5,2 sekunde, za razliku od 6,2 sekunde bez pretplate.

U julu se BMW suočio s oštrom reakcijom kada je objavio da kupci njegovih automobila mogu plaćati 25 funti mjesečno kako bi „otključali“ opciju grijanja sjedišta i volana. U decembru 2021. godine Toyota je objavila da će nekim vozačima naplaćivati ​osam dolara mjesečno za daljinsko pokretanje automobila pomoću privjeska za ključeve.

Godine 2019. Tesla je predstavio "Acceleration Boost", koji omogućava-da njegova vozila Model 3 ubrzavaju od 0-100km/h pola sekunde brže za jednokratnu naknadu od 2.000 američkih dolara (3.700 KM).

Iako je objavljeno da će mogućnost pretplate na Acceleration Increase biti dostupna uskoro za navedene Mercedesove modele, još uvijek nije objavljen tačan datum kada će ova opcija postati dostupna.