Travančić je na konkursu Narodne biblioteke “Dositej Obradović” iz Novog Pazara pobijedila je sa zbirkom pjesama “Veo nad rijekom C” te u konkurenciji ukupno 69 autora zbirki pjesama objavljenih tokom 2022. godine iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

- Radosna sam što sam dobila nagradu “Ismet Rebronja”, koja je tek ustanovljena u čast najznačajnijeg pjesnika tog kraja, ali i šire regije. Prije svega drago mi je da sam dobila nagradu za zbirku poezije, jer je poezija u zadnje vrijeme pala u drugi planu i sve više ostaje po strani.

Ova nagrada vraća poeziju na scenu, o čemu sjedoči i podatak da se na konkurs bilo prijavilo 69 autora. Nagrada je za prošlu godinu, odnosno za zbirke pjesama objavljene prošle godine- napominje Travančić, koja je rođena 1985. godine i pripada mlađoj generaciji bh. autora.

Do sada je napisala ukupno 11 knjiga, od čega su četiri knjige poezije te su sve četiri i nagrađene raznim nagradama. Zbirka pjesama za koju je sada nagrađena prošle je godine izdata u izdanju bh. izdavača “Planjaxa” iz Tešnja, a za područje Crne Gore izdavač je bila Javna ustanova “Ratkovićeve večeri poezije” iz Bijelog Polja.

- Knjigu sam pisala tri godine te predstavlja poetski putopis o Crnoj Gori. Pisala sam je ne kao klasični putopis, odnosno ne samo šta vidim nego i šta osjećam na tom putovanju te u susretu s ljudima, znamenitostima, predjelima…- kaže Travančić.

Žiri za dodjelu ovogodišnje nagrade radio je u sastavu: Petar Arbutina (predsjednik, Srbija), Sead Husić (BiH) i Kemal Musić (Crna Gora), a odluku o nagradi donijeli su jednoglasno.

Travančić (1985) je doktorica humanističkih nauka iz oblasti književnosti, a, osim poeziju, piše i prozu, eseje i književnu kritiku. Suosnivačica je Udruženja za kulturu Kontrast iz Tešnja, a radi u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju.