Fudbalski klub Olympique iz Marseillea je poput gnijezda stršljenova i svakog trenutka prijeti da eksplodira. Nemiri u tom francuskom gradu traju od ponedjeljka otkad najradikalniji navijači tog kluba traže odlazak čelnika, prije svih Pabla Fernándeza Longorije, osobe od povjerenja vlasnika Marseillea, američkog magnata Franka McCourta. Ultrasi prijete da će u neredima srušiti grad ukoliko ne odu ne samo Longoria već i trener Marcelino García Toral, koji je u bliskim odnosima s Longorijom.

Olympique je na trećoj poziciji nakon pet utakmica, jednim bodom iznad PSG-a i dva iza vodećeg Monaca, a ta su dva kluba njegova dva slijedeća suparnika u francuskoj Ligue 1. OM ne igra Ligu prvaka nakon što nije uspio eliminirati u kvalifikacijama grčki Panathinaikos, ali ove sezone ne zna za poraz u domaćem prvenstvu, iako je posljednju utakmicu ekipa odigrala bez golova na svom Vélodromeu protiv Toulousea. Ali sve ono što se dešava u tom klubu nije povezano isključivio sa fudbalom.

Utjecaj radikalnih navijača na život kluba je snažan. Ovog ponedjeljka nekoliko vođa ultrasa sastalo se sa klupskim zvaničnicima u La Commanderieu, trening centru koji su napali prije dvije godine kako bi zatražili i ishodili ostavku Jacques-Henrija Eyraua, Longorijinog prethodnika.

McCourt je tu situaciju uporedio s napadom pobunjenika lojalnih Donaldu Trumpu na Capitol, no on je ipak promijenio rukovodstvo, klub dao u ruke Longoriji, koja je do tada bila sportski direktor, a ultrasi su smatrali da su dobili borbu. Dvije godine kasnije osjećaju se još jačima i hoće da odvedu klub tamo kamo oni žele.

“Branit ćemo klub pod svaku cijenu”, upozorio je Hamza Baggour, jedan od vođa South Winnersa, najveće ultra grupe, u objavi na društvenim mrežama. “Nemojmo zaboraviti što se dogodilo kada nas je Eyraud htio srušiti. Danas klubu ide loše u svakom pogledu”, kazao je prije nego što je završio: “Glavno pravilo u Marseilleu je jasno i jednostavno: ne diraj naše ljude”. U nekoliko novinskih izvještaja aludira se na njegovo nezadovoljstvo budući da se u omladinskom pogonu promoviraju inozemni talenti prije onih iz Marseillea.

Longoria je krenuo u restrukturiranje kluba i sa sobom doveo nekoliko mladih španskih menadžera. Trener prvog tia je Španac, Javier Ribalta je fudbalski direktor, Pedro Iriondo, 36-godišnjak, je generalni direktor strategije i poslovnog razvoja. Ovog ponedjeljka ultrasi su zatražili da trojica Španaca napuste klub, a tražili su i odlazak finansijskog direktora Stéphanea Tessiera koji je u taj entitet stigao prije nešto više od godinu dana.

Susret sa ultrasima bio je zakazan a da na njega nije bio pozvan trener Marcelino. Bio je to sastanak sa klupskim vodstvom koji se pretvorio u inkvizitorski proces i doveo do snažnih prijetnji. Marcelino je situaciju prenio igračima u svlačionici u utorak ujutro, dva dana prije utakmice Evropske lige protiv Ajaxa u Amsterdamu.

Više od 63.000 ljudi svjedočilo je remiju bez golova između Olympique de Marseillea i Toulousea prošle nedjelje. Prema nekim podacima smatra se gotovo polovinu gledatelja čine osobe koje su povezane s jednom od šest glavnih ultras grupa koje prate klub. OM je prošlu sezonu završio na trećem mjestu, a prethodnu je bio drugi. Devet od posljednjih jedanaest liga osvojio je Paris Saint-Germain. Monaco i Lille uspjeli su jedini do sada prekinuti dominaciju Parižana potpomognutih katarskim kapitalom.

Olympique Marseille je jedini francuski klub koji je osvojio Kup šampiona, to im je pošlo za rukom 1993. godine a nakon toga su ponovo postali prvaci tek 2010. godine, s Didierom Deschampsom na klupi. Od tada je klub samo četiri puta postao viceprvak.